Több mint harmadával csökkenhet a zöldségkínálat

A fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. lineár típusú öntözőrendszerének motorja és öntözőoszlopa
Vágólapra másolva!
Az egyre drasztikusabb klímaváltozás következtében több mint egyharmadával csökkenhet a világ zöldségtermelése 2050-re. Az emelkedő éves átlaghőmérséklet és az egyre komolyabb problémát jelentő vízhiány miatt a legfontosabb mezőgazdasági termények kínálata szűkülhet a világpiacon.
Vágólapra másolva!

Sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben egy, az Independentben közölt tanulmány szerint, mivel a globális zöldségkínálat több mint egyharmaddal csökkenhet 2050-re. Az egészséges táplálkozás egyre több embert vonz, de számos termék fontos összetevője a szójabab és a lencse, amelyek terméshozama a fokozatosan emelkedő hőmérséklet és a vízhiány miatt jelentősen lecsökkenhet az elkövetkező években - olvasható az Agrárszektor.hu összefoglalójában.

A fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. lineár típusú öntözőrendszerének motorja és öntözőoszlopa Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A zöldségek és a hüvelyesek az egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend létfontosságú összetevői. Egyes jóslatok szerint azonban a szója globális átlaghozama 35 százalékkal eshet, míg a lencsénél, illetve más hüvelyeseknél 9 százalékos visszaesés következhet be, ha nem történnek drasztikus változások a mezőgazdaságban.

Megoldást jelentene új növényfajták nemesítése, illetve a meglévők fejlesztése, valamint a gépesítés és az öntözés is komoly változásra szorulna.

Komoly intézkedésekre lenne szükség, amelyek törekednek a mezőgazdasági ágazat támogatására és a környezeti változásokkal szembeni ellenállóképesség növelésére. Ha nem történik változás, akkor nemcsak a közegészségügyre, de az élelmiszer-biztonságra és a lakosság egészségére is káros hatással lesz a jelenleg tartó csökkenő trend, ami a világ zöldségellátását jellemzi.