Az ország, ahol már adózni kell a Facebook használata után

Facebook logo
27 March 2018, Germany, Cologne: A smartphone with the Facebook logo lying on a keyboard. The company has issued an apology to users through newspaper adverts after the scandal regarding the unauthorized use of the data of millions of Facebook users. Photo: Oliver Berg/dpa
Vágólapra másolva!
Vasárnaptól adót kell fizetni a közösségi média használatáért Ugandában. Nem csak a Facebook használata lesz adóköteles, hanem seregnyi más hasonló oldalé, köztük az Instagramé , a Twitteré és a WhatsAppé is.
Vágólapra másolva!

Komoly összeget remél a kelet-afrikai ország az új adónem bevezetésétől, ugyanis az állami büdzsé 4 százalékát kitevő összegre számítanak – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében.

Bevételi prognózisukat arra alapozzák, hogy a közel 40 milliós lélekszámú országban igen magas az internetezők aránya: körülbelül 17 milliónyian használnak mobilnetet.

Okostelefon Facebook-logóval Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Az adót vasárnaptól kell fizetniük a felhasználóknak, napi mintegy 5 eurócentnek megfelelő összeget (természetesen helyi valutában). Az adó a mobilszolgáltatókon keresztül jut majd el az államkasszába, és ha valóra válnak a kormány várakozásai, akkor éves szinten 310 millió eurónak megfelelő összegű bevételük származhat a közösségi média használatára kivetett adóból.