Tűzijátékkal indult a hazai gyorsjelentési szezon

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Tűzijátékkal indult a gyorsjelentési szezon a hazai tőzsdén. A második negyedéves vállalati eredményekre várva, kivárással kezdődött a kereskedés a múlt hét elején. A keddi lejtmenetet végül a BMW debreceni gyárépítésével kapcsolatos bejelentése fordította vissza, a BUX 35500 pont körül érte el heti mélypontját.
Vágólapra másolva!

A szerdai határozott emelkedést csütörtökön nemzetközi hatásokra visszaesés követte, annak ellenére, hogy a Richter szárnyalt a vártnál jobb eredményeinek hatására. Pénteken kilőttek a hazai részvények, miután a Mol eredményei is kellemes meglepetést okoztak. A BUX a héten összesen 2,27 százalékkal emelkedett, pénteken már megközelítette a 36900 pontot is.

Jócskán alulértékelt a Mol és a Richter

Az OTP kedd délutánig 10130 forintig csúszott le, majd innen fordulva péntekre 10550 forintra ugrott az árfolyam. Az OTP emelkedését támogatta, hogy szerződést kötött a Sociéte Générale bolgár és albán leánybankjának megvásárlásáról, amivel így

az OTP az első lehet a bolgár, valamint az ötödik az albán bankpiacon.

Egy hét alatt így az OTP közel egy százalékkal került feljebb.

A Mol csütörtökig szűk sávban mozgott, majd a kedvező gyorsjelentésre határozottan tört ki az árfolyam, ezzel a hetet 3,4 százalékos emelkedéssel zárta. Noha a Mol tisztított EBITDA-ja 7 százalékkal, 178,5 milliárd forintra csökkent a tavalyi második negyedévhez képest, így is kényelmesen meghaladta a 171,5 milliárdos várakozásokat.

Múlt héttől érkeznek a vállalati gyorsjelentések Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kedvező eredmény hatására a Mol 200 millióval, 2,4 milliárd forintra emelte az idei tisztított EBITDA célkitűzést.

A második negyedévben a Richter árbevétele a várakozásoknak megfelelően 3,2 százalékkal, 110,5 milliárd forintra csökkent, az üzleti eredmény 8,3 százalékkal, 18 milliárd forintra nőtt, meghaladva a 16 milliárdos várakozásokat, míg az adózott eredmény közel háromszorosára, 189 százalékkal, 24,3 milliárd forintra ugrott, lényegesen meghaladva a 18,5 milliárdos várakozásokat.

A várt feletti eredményeknek köszönhetően határozott lökést kapott a Richter árfolyama is a hét második felében,

így a gyógyszergyár papírjai 6,5 százalékkal szárnyaltak a múlt héten. A különböző árazások (P/E, EV/EBITDA) alapján mind a Mol, mind a Richter kifejezetten, akár 20-30 százalékkal alulértékelt, így a technikai ellenállások áttörésével érdemi emelkedésre nyílhat tér a közeljövőben.

A BMW gyárépítés híre jót tett a forintnak

A forintot részben a kedvező nemzetközi hangulat támogatta a hét elején, azonban a BMW debreceni gyárépítésének bejelentése határozott erősödést okozott. A hét közepén kismértékben borúsabbá vált a nemzetközi hangulat, annak hatására, hogy az amerikai kormány mintegy 200 milliárd dollárnyi kínai termék vámtarifájának emelését jelentette be 10 százalékról 25 százalékra.

Így bár kisebb forintgyengülés következett,

pénteken már nagy hajrával a 320-as szintet támadta az euróval szemben a hazai deviza árfolyama,

amely így mintegy 0,7 százalékkal drágult az euró ellenében.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csak minimálisan, 0,04 százalékkal erősödött a cseh korona az euróval szemben, annak ellenére, hogy a cseh jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,25 százalékra emelte az alapkamatot, a kamatemelést követően még gyengült is a cseh fizetőeszköz. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy külföldi befektetők hatalmas pozíciókat építettek fel még abban az időszakban, amikor a cseh jegybank árfolyamplafont alkalmazott, így ezek zárására kerülhet sor. A zloty stabilan, 0,5 százalékkal erősödött a hét során. A forint összességében tehát felülteljesítő volt a régióban.

Történelmet írt az Apple

Alapvetően a gyorsjelentési szezon határozta a nemzetközi tőzsdék teljesítményét, azonban a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények is befolyásolták a hangulatot, miután az Egyesült Államok 200 milliárd dollár értékű kínai árucikk vámjának emelését tervezi.

Kapkodhatták a befektetők a fejüket, mivel a múlt héten záporoztak a vállalati jelentések.

Ezek közül kiemelkedik az Apple, amelynek értéke a vártnál jobb eredményének hatására, a történelemben először érte el az 1000 milliárd dollárt, már az amerikai vállalatok között.

Az Apple cégértéke az amerikai vállalatok közül elsőként érte el az 1000 milliárd dollárt Forrás: AFP/Imaginechina/Gan Jun

A múlt hét legfontosabb adata a pénteken megjelent amerikai nem mezőgazdasági munkahelyek számának alakulása volt, ami ugyan elmaradt a várakozásoktól, azonban az előző kéthavi adatot jelentősen felfelé módosították. Az elmaradás oka lehet az is, hogy egyre nehezebb betölteni az állásokat a tengerentúlon. A betöltetlen pozíciók száma már elérte a 6,6 milliót.

A kedvező amerikai adatokkal szemben az euró-övezet gazdasága némileg lassult a második negyedévben,

egy negyedév alatt 0,3 százalékkal, noha év alatt így is 2,1 százalékkal bővült a GDP.

A vállalati eredmények tekintetében az európai cégek vegyes képet mutatnak, míg a tengerentúlon továbbra is az eredmények közel 80 százaléka haladja meg a várakozásokat. Az európai cégeket az erős euró mellett a kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságok is messze jobban sújtják, mint amerikai társaikat. Ennek következtében a DAX alulteljesítve, közel 2 százalékkal csökkent, míg a Dow Jones 0,05 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,76, illetve 0,96 százalékkal emelkedett.