Egyszerre áldás és átok Donald Trump politikája

politics government Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A svájci UBS bank véleménye szerint Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikája magas osztályzatot érdemel, mivel tudatosan segíti a növekedést. Ezzel együtt viszont az USA komoly kockázati tényezőt is jelent a világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Donald Trump elnöksége alatt az amerikai kormány egy üzletbarát gazdaságpolitikát támogat, amelynek része többek között a nemrég elfogadott adóreform is – mondta hétfőn a CNBC-nek Mike Ryan, a UBS Wealth Management vezető befektetési szakembere. Hozzátette azonban, az új elnök igencsak megváltoztatta a képet arról, hogy mi történhet meg Washingtonban. Ez pedig egyáltalán nem kockázatmentes.

A legutóbbi amerikai választások előtt Ryan szerint az olyan kérdések, mint az adóreform, a szabályozási környezet enyhítése vagy az infrastrukturális beruházások iránti érzékenység nem voltak aktuálisak. Ez Trump elnökségével megváltozott, amiért a UBS bank „magas osztályzattal" jutalmazná az USA vezetőjét.

Egy baráti politika

A szakértő külön kiemelte az adóreformot, melynek decemberi elfogadása előtt

az adórendszer szerinte „egyáltalán nem volt hatékony".

Ezzel együtt a szigorú szabályozások olyan helyzetet teremtettek, amely visszafogta a befektetői bizalmat és rontotta az üzleti hangulatot – tette hozzá.

Az üzleti szektornak egyértelműen kedvező Donald Trump politikája Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Éppen ezért a UBS-nél úgy látják, az adóreform (amely például 35-ről 21 százalékra vágta vissza a társasági adót) egyértelműen pozitív fejleményként értékelhető, még akkor is, ha a svájci pénzintézet nem minden várakozása teljesült a módosításokkal kapcsolatban. A teljes képhez hozzátartozik, hogy olyan befektetési guruk, mint Warren Buffett éppen azt a gazdasági rendszert kritizálják folyamatosan, amely bár kiszolgálja az üzleti világ érdekeit, mégis évtizedek óta hatalmas egyenlőtlenséget generál az Egyesült Államokban – és máshol is.

Sikerek és kockázatok

Mindemellett viszont a bank vagyonkezelői ágazatának egy másik vezetője, Mark Haefele hangsúlyozta,

Donald Trump politikája még mindig az egyik legfontosabb kockázati tényezőként szerepel a banknál.

A protekcionista politika és az Észak-Koreával kialakult konfliktus ugyanis könnyedén eltörölheti a jelenlegi kedvező helyezet. Kedvező helyzet alatt a banknál az egészséges növekedés, az alacsony infláció, valamint az alkalmazkodó pénzügyi feltételrendszer kombinációját értik.

Az amerikai politika mellett a UBS

a lassuló kínai növekedést emelte ki az idei év másik fontos kockázati tényezőjeként.

Hozzátették azonban, hogy optimisták a világ második legnagyobb gazdasága által kínált befektetési lehetőségekkel kapcsolatban. Éppen ezért a UBS Wealth Management felülsúlyozza a pozícióit a kínai részvénypiacon.