10 éves mélyponton stagnál a munkanélküliség az euróövezetben

Görögország, munkanélküliség
Unemployed march in central Athens demanding jobs and allowances for all the unemployed on May 8, 2015. Eurogroup chair Jeroen Dijsselbloem played down hopes of an imminent deal on Greece's debt, saying a meeting of finance ministers of the single currency on Monday was unlikely to be conclusive. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Közel tízéves mélyponton stagnált a munkanélküliségi ráta szeptemberben az euróövezetben, az EU-ban pedig több mint tizennyolc éves mélyponton állt az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kimutatása szerint.
Vágólapra másolva!

A várakozásokkal összhangban az euróövezet 19 tagállamában augusztus után szeptemberben is 8,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta,

ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb.

Egy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében 8,9 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta.
Az euróövezetben az adósságválság csúcsán, 2013 áprilisa és júniusa között 12,1 százalékon tetőzött a munkanélküliségi ráta, és bár ennél a mostani, 8,1 százalékos szint jóval alacsonyabb, még mindig meghaladja a 2007-2008-as pénzügyi világválság előtti év 7,4 százalékos átlagát.

Munkanélküliség az EU-tagállamokban (2018. szeptember)


Szeptemberben az EU egészében az augusztusban regisztrált 6,7 százalékon, 2000 januárja óta, az Eurostat által havonta közzétett uniós munkanélküliségi ráta közlésének kezdete óta a legalacsonyabb szinten stagnált a mutató.

Egy évvel korábban 7,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban.
Szeptemberben 16 millió 574 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 13 millió 153 ezren az euróövezetben. Az előző havihoz képest az EU-ban 35 ezerrel csökkent, ezen belül az euróövezetben viszont 2 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban 1 millió 793 ezres, az euróövezetben pedig 1 millió 309 ezres volt a csökkenés.

Munkanélküliek tüntetése Athénban Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki


A legalacsonyabb, 2,3 százalékos munkanélküliségi rátát szeptemberben a Cseh Köztársaságban regisztrálták, a sorrendben következő Németországban és Lengyelországban pedig egyaránt 3,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta szeptemberben.

A legmagasabb munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 19,0 százalékost (júliusi adat), Spanyolországban pedig 14,9 százalékot mértek.

Magyarország esetében az augusztusi a legfrissebb adat, 3,8 százalék, ami a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az EU-ban.

Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 3,7 százalékon állt a munkanélküliségi ráta szeptemberben az augusztusi 3,9 százalék, valamint az egy évvel ezelőtti 4,2 százalék után.