Kína felforgatná az olajpiacot

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Hosszú tervezés után Kínában végre elindult az első jüanban elszámolt határidős olajkereskedés. A világ legnagyobb olajfelvásárlója ezzel nagyobb befolyást kíván gyakorolni az árazásokra a nemzetközi piacon.
Vágólapra másolva!

Végre elindult a hosszú ideje várt, jüanban denominált olajkereskedés a sanghaji tőzsdén (Shanghai International Energy Exchange). Az új, szeptemberi határidős jegyzés helyi idő szerint hétfő délután (közép-európai idő szerint reggel) hordónként 427,90 jüanon (67,78 dollár) állt, és nagyjából 18 540 egység cserélt gazdát a kereskedés során – írja a Bloomberg. A nemzetközi befektetők számára is elérhető jegyzést egyébként Kína már régóta tervezte, de

elég sok halasztás és visszalépés történt, mióta az ország 1993-ban megtette az első próbálkozását.

Ezzel együtt a két legfontosabb, dollárban jegyzett nyersolajtípus, a londoni Brent és a New York-i WTI, némi gyengüléssel, 69,72, illetve 65,64 dolláron álltak közép-európai idő szerint hétfőn délelőtt.

Erősödő pozíció

Kína egyébként azóta tervezi megnyitni a hazai olajkereskedést, mióta az ország olajimportja jelentősen megugrott. Tavaly pedig az ország elérte, hogy a behozatala lehagyta az Egyesült Államok importját, amivel

Kína világelső lett a külföldi olaj vásárlásában.

Noha ezzel a lépéssel Kína valószínűleg nem fog érdemi kontrollt szerezni az olaj nemzetközi árazása fölött, azonban a súlya egyértelműen megnő a világpiacon, ráadásul a lépés a jüan nemzetközi elfogadottságát is elősegítheti – ami egyértelműen hosszú távú cél a világ második legnagyobb gazdasága számára.

Kína nagyobb szerepet szeretne magának a nemzetközi olajpiacon Forrás: DreamsTime

A szeptemberi szállítású jegyzések hordónként 440 jüanos áron nyitottak, ami emelkedést jelentett a 416 jüanos referenciaárhoz képest. A sanghaji tőzsde emellett jelezte, a projektben olyan külföldi nagyvállalatok is segédkeztek, mint a Glencore vagy a Trafigura Group.

Az sem elhanyagolható, hogy Kína az olajjegyzésével

először teszi lehetővé külföldi befektetők számára, hogy azok közvetlenül lépjenek be a kínai nyersanyagpiacra.

Az pedig csak tovább növelheti az érdeklődést, hogy a kínai vezetés azt tervezi, lemond a külföldi magán- és intézményi befektetőkre kivetett jövedelemadókról. A hivatalos közlés szerint a múlt héten nagyjából 19 külföldi szereplő regisztrált a kereskedésre.

Korlátok és buborékok

Noha Kínának egyértelmű célja, hogy újabb globális benchmarkot hozzon létre a nemzetközi piacon, ennek esélyei heves viták tárgyát képezik.

A szkeptikusok szerint ugyanis még mindig számos korlát áll a kínai tervek előtt.

Ilyenek például a tőkekorlátozások, a szabályozói kockázatok, valamint a piaci intervenciók, melyek egyaránt elrettenthetik a nemzetközi piaci szereplőket attól, hogy a Brent és a WTI szintjén kezeljék a kínai olajjegyzést.

Egy esetleges buborékra is figyelnie kell a kínai államnak Forrás: AFP/Liu Jin

Ezzel együtt a kínai hatóságoknak a nyersanyagpiac egy másik aspektusára is figyelniük kell, ez pedig a lehetséges buborék. A világ második legnagyobb gazdaságában élő gazdag kiskereskedelmi befektetők ugyanis az elmúlt években igencsak belehúztak a kínai nyersanyagpiacon, és ezzel a termékek széles skáláján (az almától az acélig) okoztak „robbanást".

A szabályozóknak tehát azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy egyre többen félnek egy esetleges nyersanyagpiaci buborék kellemetlen hatásaitól. Az olaj esetében a kockázat enyhítésére több módszer is hatásos lehet. Az egyik ilyen a fizikai szállítás korlátozása, de segíthet az is, hogy a tárolási költségek jóval magasabbak, mint máshol. Mindazonáltal egyes elemzők szerint

így is fennáll a kockázata annak, hogy az államnak be kell avatkoznia,

ha a buborékképződés túl gyorsan megindul az új olajjegyzés elindítását követően.