Egyre sötétebbek a felhők a világgazdaság fölött

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
Egyre több viharfelhő gyülekezik a világgazdaság egén a Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint. Christine Lagarde figyelmeztetett, a kereskedelmi háborúk veszélye csak még inkább fokozza az egyébként is meglévő aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

Noha már hat hónappal ezelőtt is láthatóak voltak a felhők és az intő jelek a világgazdaságban, mára még sötétebbek lettek a kilátások – figyelmeztetett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője hétfőn, egy berlini konferencián.

Bár Lagarde név szerint nem említette meg Donald Trump amerikai elnököt, kiemelte a nemzetközi kereskedelmi feszültségek káros következményeit – írja Business Insider. Nem meglepő, hogy ugyanezen a konferencián

a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) feje is aggodalmait fejezte ki egy esetleges nyílt kereskedelmi háborúval kapcsolatban.

Roberto Azevedo jelezte, ezek a konfliktusok alááshatják a válság utáni leghosszabb ideje tartó növekedési periódust a világkereskedelemben.

Egyre sötétebbek a világgazdaság kilátásai Forrás: 123rf.com

Az IMF egyébként úgy számol, hogy

a világgazdaság 3,9 százalékkal fog nőni ebben az évben,

ami a legjobb teljesítmény lenne 2011 óta. A későbbi időszakra nézve azonban a szervezet már nem ilyen optimista, különösen az amerikai kamatok emelkedése, illetve a kínai gazdaság várható lassulása miatt.

Lagarde egyébként nem először kongatta meg a vészharangot idén. Még korábban a részvénypiaci korrekció idején jelezte, éppen itt volt az ideje, hogy a piac némileg normalizálódjon. Majd később, április 19-én szintén „sötét fellegekről" beszélt, akkor elsősorban a súlyos világgazdasági adósságállományra hivatkozva, amely 164 ezer milliárd dollárt tesz ki.

Ez nem pusztán új rekord, de a fejlett gazdaságok a második világháború óta nem voltak ennyire eladósodva.

Májusban pedig a Valutaalap az ázsiai gazdaságok kapcsán beszélt szintén "viharfelhőkről". Akkor a szervezet kiemelte, bár a térség gazdasági növekedése egyelőre igen erős és kedvező, számos tényező veszélyezteti a régió további bővülését.

A fentieket követően most hétfőn Lagarde azt emelte ki, mint a „legsötétebb felhőt" a világgazdaság fölött, hogy megbomlik a rendszerbe vetett bizalom, melyet részben a világkereskedelem és nemzetközi kapcsolatok és szervezetek működése alakított ki.