Beszakadt a bitcoin a súlyos tiltás után

2018.03.27. 13:54

Egyre kevesebb online hirdetési felület jut a kriptovalutáknak, most a két reklámóriás után a Twitter is bejelentette, hogy kitiltja felületeiről a digitális pénzeket. Emiatt a bitcoin árfolyama 7 százalékot csökkenve visszacsúszott 8000 dollár alá.

A bitcoin árfolyama tavaly decemberben hihetetlen magasságokban járt, egyetlen virtuális érme árfolyama majdnem elérte a 20 ezer dollárt. Azonban úgy tűnik, hogy 2018 a kijózanodás éve lesz a kriptovaluták világában.

A bitcoin hétfőről keddre több mint 7 százalékot esett, és

az árfolyama 8000 dollár alá csökkent.

Ez ugyan alacsony szám, de idén már járt mélyebben az árfolyam, február 5-én 7000 dollár alá is benézett a digitális pénz értéke.

Lejtmenetben a bitcoin árfolyamaForrás: Coindesk

Mi áll a zuhanás mögött?

Korábban két fontos oldal, a Facebook és a Google is bejelentette, hogy nem támogatja a kriptovalutákkal kapcsolatos hirdetéseket.

Most hozzájuk csatlakozott egy újabb techóriás, a Twitter közölte, hogy kitiltja a szektorral kapcsolatos reklámokat az oldaláról.

Az esés azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyama az egy évvel ezelőtti szinthez képest 42 százalékot esett, tavaly márciusban 13 ezer dollárért adták-vették a legnépszerűbb kriptovalutát.

A tiltás legfőbb oka, hogy a hirdetéseken keresztül reklámozzák az új digitális pénzek kibocsátását (ICO), amely többségéről az utóbbi időben az derült ki, hogy nem más, mint mezei pénzbegyűjtés, azaz csalás.

IllusztrációForrás: AFP/Leon Neal

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a bejelentés nem csak a bitcoint rántotta magával, hanem szinte az összes ilyen fizetőeszközt, többségüknél a 10 százalék feletti csökkenés sem ritka.

A tegnapi beszakadás mértéke ugyan tetemes, de elmarad attól, amit a Facebook és a Google bejelentése generált, mert ez a két márka felel az online világ hirdetéseinek kétharmadáért.

Az ügyet kommentálta a Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója is, aki ugyan hisz a kriptovaluták technológiájában, de szerinte egy évtizeden belül a bitcoin lehet az egyetlen, amely megmarad.

A lefelé tartó árfolyamot nem kizárólag a techcégek tiltásai hajtják, hanem egyre több pénzügyi intézmény – köztük központi bankok is – olyan véleményt fogalmazott meg, mely szerint előbb-utóbb elengedhetetlenné válik a kriptovaluták ellenőrzése.