Szárnyalt a tőzsde a Fidesz-győzelem után, kemény hete volt Zuckerbergnek

Választás 2018, Fidesz eredményváró, öröm, Bálna
Vágólapra másolva!
A héten volt Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és vezérigazgatójának meghallgatása az amerikai kongresszus illetékes bizottsága előtt. Egyenesen szárnyalt a tőzsde a Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után. A benzinesek bizonyára nem fognak örülni, hiszen kiderült, hogy komolyan drágulhat az üzemanyag világszerte. Emellett kiderült, hogy Tanzánia miért húzott fel egy 25 kilométeres falat. 
Vágólapra másolva!

Szárnyalt a tőzsde a választások után

A befektetők és a legfőbb piacok pozitívan reagáltak a Fidesz kétharmados parlamenti győzelmére. A forint a választások másnapján 0,1-0,3 tizeddel erősödött a fő devizákhoz képest.

Öröm a Bálnánál, a Fidesz eredményváróján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kilőtt a BUX is, hiszen hétfő délben 1,54 százalékos pluszban volt és a blue chip részvények is sorra emelkedtek. A leginkább az Opus, az Appeninn és a Konzum erősödött. Ezek a papírok 14-15 százalékos pluszban voltak. Azóta már az összes szavazatot megszámolták, csaknem 70 százalékos részvétel mellett több mint 2,8 millió szavazat a Fideszre. 106-ból 91 helyen Fidesz-jelölt nyert.

Zuckerberg a kongresszus elé állt

A héten Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérének kétnapos meghallgatáson volt jelen az amerikai kongresszus Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottsága előtt. Az adatvédelmi botrány kapcsán nem kímélték a kérdésekkel a Facebook alapítóját.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Win Mcnamee

Kiderült, hogy Zuckerberg vakon bízott a Cambridge Analyticában, ők azonban nem törölték a megkapott adatokat. Szó volt még a Facebook gazdasági szerepéről, a közösségi oldal biztonságról és esetleges fizetőssé tételéről, valamint arról, hogy mit tesz a vállalat a hazugságok és a hamis hírek terjesztése ellen.

Komolyan drágulhat a benzin az egész világon

Hároméves csúcson van a kőolaj árfolyama, az emelkedésében pedig a szíriai válság mellett az is közrejátszott, hogy Szaúd-Arábiára több rakétát is kilőttek lázadók.

illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

A Brent-keverék már 72 dollár körül is járt, míg a WTI-keverék hordónként ára 65 dollár fölé is ment. A Brent utoljára 2014 decemberében volt ilyen drága, hasonlóan 3 éves csúcson van a WTI is, amely 2014 novemberi rekordot döntött meg.

Újabb rekordot ért el a hazai turizmus

A magyar turizmus minden bizonnyal az eddigi legjobb februárján van túl. Abban a hónapban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/2013 © Peter Horvath/Peter Horvath

Összességében 8,5 százalékkal több vendég 9 százalékkal több éjszakát töltött el. A szállodák szobakihasználtsága is jól alakult, 3,1 százalékkal, 50,9 százalékra nőtt.

Fal védi a világ legdrágább ásványát

A tanzanitot nagyon kedvelik mind az ékszerek készítői, mind azok viselői. Tanzánia jelentős bevételre tesz szert a csak a területén fellelhető ásványkincs értékesítéséből, a kormány pedig látványos lépést tett, hogy megvédje a bányászati területeket.

illusztráció Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A dodomai kormány még 2017 szeptemberében rendelte el a 24 kilométer hosszú fal felépítését, amit aztán a hadsereg húzott fel. A munka bő fél évig tartott és a fal befejezése után az idei első negyedévben az ország 316 ezer dollár (kb. 83 millió forint) tiszta nyereségre tett szert a ritka drágakövek exportjából.

Nagy bejelentést tett a Nestlé

A Nestlé szerint semmilyen csomagolóanyag nem végezheti hulladéklerakóban vagy szemétként, így a műanyagok sem. Ezért olyan technológiákat dolgoztak ki, amelyekkel egyre nagyobb mértékben csökkenthetik a hulladékot és növelhetik újrahasznosítását.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A Nestlé célja, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat használjon. Ennek érdekében a vállalat megszünteti a nem újrahasznosítható műanyagok használatát, szorgalmazza a nagyobb mértékben újrahasznosítható anyagok alkalmazását, illetve felszámolja vagy módosítja az összetett, kombinált használatú csomagolóanyagokat.

Eltemették Demján Sándort

A Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában helyezték végső nyugalomra az ország egyik leggazdagabb üzletemberét. Demján Sándor több területen is sikeres volt pályafutása során.

Demján Sándor üzletember Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az ő nevéhez köthető a nyugati mintára működő első magyar nagyáruház, a Skála elindítása még a 70-es években. Az 1980-as évek második felében már a bankszektorban tevékenykedett, és a Magyar Hitelbank (MHB) elnök-vezérigazgatója lett. Ezt követően az ingatlanpiacon is maradandót alkotott, hiszen az ő nevéhez köthető a Pólus Center és a West End City Center is.

A britek is megadóztatják a cukros üdítőket

Nagy-Britanniában pénteken lépett hatályba a legújabb törvény, miszerint a cukros üdítőitalok után különadót kell fizetnie a gyártóknak.

illusztráció Forrás: AFP/Eric Piermont

Akiknek az itala eléri vagy meghaladja a 100 milliliterenkénti 8 gramm cukor mennyiségét, azoknak 24 pennyt kell majd fizetnie literenként. Az 5 és a 8 gramm cukrot elérő italok gyártóinak valamelyest kevesebbet, 18 pennyt kell fizetniük literenként.

Megszavazta a részvényenkénti osztalékot a Mol közgyűlése

A Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése megszavazta 94,2 milliárd forint osztalék kifizetését. Az elfogadott igazgatósági javaslat szerint az egy részvényre jutó alap osztalék 85 forint, ami 9 százalékos növekedés az előző évihez képest.

illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezen felül a tavalyi pénzügyi eredmények alapján az alap osztalék mértékének 50 százalékát kitevő, részvényenként 42,50 forint egyszeri osztalékot fizet a társaság.

Alacsony az infláció

Magyarországon az infláció továbbra is alacsony, utoljára 5 éve volt három százalék felett a drágulás. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Februárban az építőipar is remekül teljesített. Az építőipari termelés volumene 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

illusztráció Forrás: DDC

Nem történt meglepetés, hiszen továbbra is változatlan maradt az alapkamat a jegybank Monetáris Tanácsa legutóbbi ülésén. A NAV által készített szja bevallásokat pedig érdemes mielőbb átnézni, mert a jóvá nem hagyott tervezet május 22-e után automatikusan bevallássá válik.