Tetemes veszteség a kínai mobiltelefon gyártó óriásnál

Vágólapra másolva!
Folytatódik a negatív széria napjaink harmadik legnagyobb okostelefon gyártójánál, a Xiaominál, amely tavalyhoz hasonlóan eddig az idei évben is jelentős veszteséget halmozott fel. A cég eközben rekordnagyságú részvénykibocsátásra készül, s kérdés, hogy a lefelé tartó spirált hogyan fogják értékelni a befektetők.
Vágólapra másolva!

A kínai okostelefon-gyártó, a Xiaomi az első negyedévben hétmilliárd jüanos (kb. egymilliárd dollár) veszteséget termelt. A bejelentés nem sokkal a cég rekordnagyságú részvénykibocsátása előtt született.

A CNBC beszámolt arról, hogy az előző nyereséges év után tavaly a társaság meglehetősen sikertelenül gazdálkodott, hiszen 2017-ben összességében csaknem 44 milliárd jüanos passzívumot volt kénytelen elkönyvelni. Igaz, az okostelefon-üzletágból származó bevétele 65 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A negatív fordulat a Xiaomi életében azért különösen érdekes, mert az elmúlt négy év legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai tech-cégek közül.

Ennek révén körülbelül egymilliárd dollárnyi forrásra szeretne szert tenni, ami körülbelül százmilliárd dollárra értékelné a társaságot, megduplázva ezzel az eddigi cégértéket.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Az IDC szerint 2014-ben a Xiaomi a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója volt a Samsung és az Apple mögött, megelőzve a Lenovót és az LG-t. Ugyanebben az évben a Xiaomi a legnagyobb okostelefon-gyártó lett a kínai piacon.