Törökországban – egyelőre kísérleti jelleggel – különleges szélturbinákat telepítettek egy autópályára, melyek az elhaladó járművek keltette légáramlást használva termelnek tiszta villamos energiát – írja a Manzard Café.

A berendezések egyik különlegessége, hogy a lapátok függőleges tengely mentén forognak, szemben a bevett, vízszintes tengelyen megvalósított megoldással.

A kisebb karbonlábnyomért

A török Deveci Tech az egyik olyan vállalat, melynek célja, hogy hozzájáruljon a jövő intelligens és fenntartható városainak megjelenéséhez, illetve az ilyen célú átalakuláshoz.

IllusztrációForrás: Webeye

Sok más kezdeményezéshez hasonlóan, ennél a cégnél is az autópályákban látják az egyik színteret erre. Ezek dinamikáját felhasználva megújuló energiaforrásokká szeretnék alakítani a közlekedési útvonalakat.

Isztambulban már kihelyezték ENLIL Wind Turbine nevű szerkezeteiket tesztjelleggel, amelyek az elhaladó járművek – és a tetejükre szerelt napelem – segítségével áramot termelnek.

Az ENLIL által végzett méréseket a város széndioxidlábnyom-térképén használják.

Deveci Tech szélturbinás megoldása több funkciót is ellátnaForrás: Facebook/Deveci Tech

A szerkezet továbbá hozzájárul a város biztonságához azáltal, hogy információt szolgáltat az isztambuli földrengés-ellenőrző állomás számára az esetleges szeizmikus mozgásokkal kapcsolatban.

Sokcsészényi kávéra elegendő

Egyetlen darab mini szélturbina 1 kilowatt áramot termel óránként.

Ennyi villamos energiával körülbelül 40 csészényi kávé lefőzhető.

A vállalat a tesztüzem tapasztalatainak kiértékelése alapján határozná meg a további fejlesztési irányokat.

A megoldás működését a gyakorlatban, az alábbi rövid videó mutatja be: