A már megkötött előbérleti szerződések csupán 2,5 százaléka érint ezer négyzetméter alatti területet, de kiutat jelenthetnek a már meglévő irodaházak, ahol több mint 40 ezer négyzetméter várja az ezer négyzetméter alatti bérlőket.

Új irodák a piacon

2020 végéig 25 irodaház épülhet Budapesten, összesen közel 460 ezer négyzetméteren. Azaz,

a jelenlegi nagyságrendileg 3,5 millió négyzetméter budapesti irodaállomány 13 százalékkal fog bővülni.
A piacra kerülő épületek száma soknak tűnhet, de ha közelebbről megnézzük; kiderül, hogy a már elindult projektek majdnem fele (45 százalék) már bérlőre talált.

IllusztrációForrás: Wikimedia Commons

„Várakozásaim szerint a kiadott területek aránya az épülő irodaházaknál jelentősen növekedni fog az elkövetkező egy évben, hiszen, ha csak az egy éven belül átadandó irodaházakat vizsgáljuk, azok 72 százaléka már bérbeadásra került." – tette hozzá Szalma Péter, a Ca Immo vezető értékesítője.

Bajban a kisméretű irodák bérlői?

Az egy éven belül átadandó, jelenleg még épülő irodaházakban nagyságrendileg 150 ezer négyzetméternyi előbérleti szerződést kötöttek, ám ezek közül

mindösszesen négy darab üzletkötés történt ezer négyzetméter alatti területre, ami volumenét tekintve 2,5 százalékot sem tett ki. Bajban vannak tehát azok a bérlők, akik újépítésű irodaházban ezer négyzetméter alatti irodát szeretnének bérelni.

IllusztrációForrás: Photononstop/Eurasia Press

A Ca Immo és a BRF adatai szerint ugyanis jelenleg tíz alatti azon, fejlesztés alatt lévő épületek száma, amelyek érdemben tudnak, vagy akarnak, egy ezer négyzetméter alatti bérlői igénnyel foglalkozni.

Ez főleg annak tudható be, hogy nagyobb igények vannak a piacon, és a tulajdonosok ezekre fókuszálnak, ezért a kisebb, ezer négyzetméter alatti bérlőkkel csak ezt követően kezdenek tárgyalni. De azért is hátrányban lehetnek ezek a bérlők, mert az üres területek sokszor csak papíron léteznek, mivel a nagyobb bérlők opciós vagy előbérleti joggal terhelik azokat, és idővel bővülésre használják.

Így egy több évre szerződő néhány száz négyzetméteres igényt aligha tudnak, vagy mernek kiszolgálni ezek a tulajdonosok" – tette hozzá Szalma Péter.

Mi a helyzet a meglévő irodaházakkal?

A meglévő irodaépületek közül jelenleg a piacon ezer négyzetméter alatti terület 248 irodaház kínál. Ezek a kis területek összesen 43 ezer négyzetmétert tesznek ki, vagyis átlagosan 175 négyzetméteresek.

A szakértő ugyanakkor figyelmeztet, hogy sok esetben csak 50-100 négyzetméteres üres, sötét, a ház felosztásakor visszamaradt területről van szó, amelyek valójában érdemi bérbeadásra nem alkalmasak. Vagy olyan terület, amihez nem tartozik vizesblokk, és így csak egy szomszédos bérlemény bővítésére használható a jövőben.