Céges autó, mobil, bankkártya - hogyan használjuk a nyaralás alatt?

Biztosan készen állsz a nyaralásra? Tippek családoknak család gyerek nyaralás autó
Vágólapra másolva!
Ez a cikk meg sem született volna, ha annyi lenne csak a válasz a címben feltett kérdésre, hogy sehogy sem. Pedig a nyaralásnak tényleg csak annyi köze van a cégünkhöz, hogy az alatt nem dolgozunk (tisztelet a kivételnek). Szerencsére az élet nem ennyire fekete-fehér, így az OTP Business Trend szakemberei most kielemzik a céges ingóságok magáncélú szabadságunk alatti használatának eseteit.
Vágólapra másolva!

Sokan célszerűnek tartják a céges autót, céges üzemanyagkártyát, céges telefont használni a nyaralás alatt is, ha már az év többi ötven hetében megszokták. De nézzük, hogyan szabályozza ezt a törvényalkotó!

Ha a céges autóval megy a család nyaralni, és az üzemanyagkártya bőven elbírja ezt a költséget, akkor ez a legegyszerűbb verzió, már amennyiben az autót lehet magáncélra is használni.

Külföldi nyaralásnál már pontosan kell tudni, hová lehet elmenni az autóval és hová nem.

Ezt biztosan tartalmazza a cégautó átadásáról készített szerződés, de a flottakezelő is tud erről tájékoztatást adni. Célszerű a szerződés egy példányát a kesztyűtartóban tartani, mert az uniós országokon, illetve az EGT államokon kívül ennek igazolása fontos lehet, akár már az országba történő belépésnél. Hasznos lehet közjegyzővel ellenjegyzett közokiratba foglalni a külföldi magáncélú használatot.

Arra is érdemes figyelni, hogy az üzemanyagkártya külföldön használható-e, különben meredeken átszabhatja az egész nyaralás költségvetését egy ilyen nem várt fejlemény.

Ha az üzemanyagkártya nem használható külföldön, akkor még a repülő is jobb választás lehet az autónál.

Egy következő fontos elem a casco biztosítás érvényessége. Ha ez nem érvényes külföldre, akkor jelentős kockázatot vállalunk a céges autóval, amennyiben önhibánkon kívül is, de összetörjük. Főleg, hogy a casco csak a saját kárra vonatkozik és csak a hazaszállítást téríti, a kikalapáltatást már nem.

Az Európai Unión és az EGT-n kívül fontos lehet az autó magáncélú használatának igazolása a nyaralás során Forrás: Dreamstime

A céges telefon használata ma már természetes az Európai Unión belül, a probléma inkább a nem EU-s országokkal kapcsolatban merül fel, például Svájccal kapcsolatban, ahol ezer forintos percdíj is akad. Erre tehát jó rákérdezni még a kiutazás előtt, nehogy a külföldi fészbúkozás vagy videónézegetés megtriplázza a nyaralási büdzsét, vagy kényszerű fizetéselőleggel indítsuk a munkát a szabadság után.

Ha kiderül, hogy a mobilnet nem a hazai feltétekkel használható az adott országban, akkor célszerű takarékosra állítani a nethasználatot és csak a legszükségesebb esetekben engedélyezni.

A navigációt meg lehet oldani offline térképekkel is.

A céges bankkártyát nyaralás alatt viszont egyáltalán nem használhatjuk.

A legfőbb indok erre az adóhivatal, amelyik teljesen másképp látja a céges számlabizonylat nélküli költéseket, például egy velencei kávézóban, mint mi. Ennek ugyanis külön adózási vonzatai vannak, jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni ezen tételek után, ami jelentősen megnövelheti a nyaralási keretet, főleg ha erre még tetemes bírságot is kiszab a hivatal. Ez egyébként nem csak a külföldi, de a belföldi céges bankkártyás vásárlásokra is ugyanúgy vonatkozik.