Novák Katalin, az EMMI államtitkára fontos adatokat közölt a családi otthonteremtési kedvezményről. A számokból kiderül, hogy már több mint 300 ezer embernek segített a csok, de további intézkedések is segítik ma Magyarországon az otthonteremtést és családalapítást.

Kedden sajtótájékoztatót tartott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten.

Az államtitkár szerint az indulása óta eltelt három évben 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény.

A csok három éve, 2015 júliusában indult, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését.

Az államtitkár elmondta, hogy a csok népszerűsége töretlen, a kormány egyre több családnak tud segíteni abban, hogy méltó körülményeket teremtsenek a gyermekvállaláshoz, gyermekneveléshez.
Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Az otthonteremtési program egyik célja az volt, hogy lendületet adjanak az építőiparnak és azon keresztül a gazdaságnak.

Egyre többen veszik igénybe a csokotdreamstime

A célkitűzés sikeres volt, hiszen egy év alatt több mint 30 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben, és az új lakásépítési engedélyek száma alapján arra számítanak, hogy ez a dinamika a jövőben is fennmarad.

A másik célja az volt az otthonteremtési program bevezetésének, hogy segítsék a családokat a gyermekvállalásban. Ez a cél is teljesült, az otthonteremtési programnak köszönhetően 26 ezer olyan család volt, ahol újabb gyermeket vállaltak– jegyezte meg Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, hogy az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik ahhoz

  • kedvezményes hitelfelvételi lehetőség,
  • az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs,
  • és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Veres Nándor

Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy folytatni fogják a programot, a 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Érdekesség, hogy jelenleg is van a kormány előtt egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget.