KSH: Hasít a gazdaság, jelentősen nőtt Magyarország bruttó hazai terméke

komáromi híd
Beemelik az első acélelemet az új komáromi Duna-híd építkezésén 2018. június 11-én.
Vágólapra másolva!
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tovább gyorsult a gazdasági növekedés az első negyedévi és a tavalyi negyedik negyedévi, egyformán 4,4 százalékos ütem után.

Húzott a szolgáltatások szektora

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a piaci alapú szolgáltatások a szállítás kivételével jól teljesítettek,

az iparon belül pedig főként a feldolgozóipar teljesítménye nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Hozzájárult az éves növekedéshez a második negyedévben a mezőgazdaság is, míg az első negyedévben az ágazat teljesítménye gyengébb volt az egy évvel korábbinál - tette hozzá.

Az idei első fél évben a GDP a nyers adatok alapján 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A GDP 0,9 százalékkal bővült az első negyedévhez képest.

Beemelik az első acélelemet az új komáromi Duna-híd építkezésén idén júniusban: jelentősen nőtt az ipari termelés volumene Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Így teljesítettek az egyes ágazatok

Az ipar növekedése a naptárhatás miatt minimálisan gyorsult, az építőipar növekedése a tavalyi magas bázis miatt lassult, a kiskereskedelmi forgalom és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás szintén enyhe lassulást mutatott, de így is robosztus maradt.

A hitelezés érdemi gyorsulása miatt a pénzügyi szektor teljesítménye erősödhetett.

A növekedést továbbra is a kifejezetten dinamikus fogyasztás és beruházások húzták,

míg az áruforgalmi többlet csökkenése lefelé húzta, amit részben ellensúlyozhatott a szolgáltatások külkereskedelmi egyenlegének javulása.

Az év második felében is hasonló dinamikára számítunk, így az idei GDP növekedési várakozást változatlanul 4,6 százalékon hagyjuk - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a negyedéves adatokkal kapcsolatban.

Az év második felében a fogyasztás dinamikája az erősödő bázis miatt kissé lassulhat, de így is meghatározó marad a GDP bővüléséhez. A beruházások tovább húzzák a növekedést, a várható lakás- és irodaátadási hullám, a felfutó tisztán állami és uniós támogatású beruházások, jelentős feldolgozóipari, logisztikai, turisztikai és más beruházások hatására, amelyek még a jövő évre is áthúzódnak.

Az év második felében az ipar teljesítménye számottevően gyorsulhat,

részben a tavalyi második félévi alacsony bázis, részben a kapacitások üzembe helyezése, valamint új modellek hazai gyártásának elindulása miatt.

Dinamikusan növekszik a fogyasztás (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az ipar kedvező kilátásait a történelmi csúcsra ugró ipari bizalmi indexek, és az utóbbi hónapokban meglóduló új ipari rendelések is alátámasztják.

A kedvező áthúzódó hatások, valamint a folytatódó dinamikus reálbér, és ennek köszönhetően a fogyasztás markáns növekedése miatt jövőre 4,1 százalékos GDP növekedésre számítunk. A növekedésre mindazonáltal kockázatot jelenthet a munkaerőhiány, amit a termelékenység, a hatékonyság és a versenyképesség növelésével lehet ellensúlyozni, ami további beruházásokra ösztönözheti a vállalkozásokat.

A kereskedelmi háborúk és egyes országok elleni szankciók szintén nem kedveznek a globális növekedésnek, azonban ezek esetlegesen negatív hatásait ellensúlyozhatják az új kapacitások, aminek következtében Magyarország exportpiaci részesedése növekedhet.

A második negyedévben elért 4,6 százalékos növekedés érdemben meghaladja a cseh 2,3 százalékos, a szlovák 4,1 százalékos, valamint a román gazdaság 4,1 százalékos növekedését.