Elszámolható-e üzemanyagköltség menetlevélre, számla nélkül?

tankolás
Vágólapra másolva!
Elszámolható-e az egyéni vállalkozó üzemanyagköltsége számla nélkül, a menetlevél alapján? Az Adózóna.hu egy olvasói kérdésre utánajárt a részleteknek.
Vágólapra másolva!

Egyéni vállalkozó, aki futárszolgálattal foglalkozik, 30 darab tehergépkocsival és ugyanannyi sofőrrel rendelkezik. A tehergépkocsi sofőrje vezeti a fuvarlevelet. Arról az egyéni vállalkozó adminisztrációja menetlevelet készít, ahol a kormányrendelet szerinti fogyasztási normával és a NAV által közzétett üzemanyagárral kiszámolják az üzemanyagköltséget és ez alapján könyvelik költségként a pénztárral szemben, az egyszeres könyvvitelnek megfelelően. Elszámolható-e így költségnek az üzemanyag, számla nélkül, a menetlevél alapján?

Az üzemanyag-fogyasztási norma és az adóhatóság honlapján közzétett üzemanyagár alapján történő költségelszámolás, amennyiben az egyéni vállalkozó az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi, – értelemszerűen – nem választható, hiszen az áfa levonhatóságának tárgyi feltétele a számla megléte - írja Kneitner Lea okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő az Adózóna.hu-n.

Az üzemanyagköltség áfájának levonáshoz szükséges a számla

Ha áfa levonás nem történik, akkor az adóhatóság honlapján közzétett, az adott hónapra előírt üzemanyagár és az adott hónapban megtett kilométermennyiség alapján kell kiszámolni az adott hónapban figyelembe vehető üzemanyagköltséget.

Ez az elszámolás lesz az alapbizonylata az üzemanyagköltség könyvelésének, ezért fontos elévülési időn belül megőrizni a kapcsolódó bizonylatokkal (útnyilvántartás/menetlevél, az adóhatóság honlapján található üzemanyagár stb.) együtt.

Számla nélkül nem lehet üzemanyagköltséget könyvelni. Az átalányt lehet üzemanyagköltségként lekönyvelni, de itt pénzkiadás nem történik.

Írásunk az Adózóna.hu cikke alapján készült.