Az isztambuli Haci Bekir édességüzletet 1777-ben nyitották meg, a hagyományos recept alapján készült finomságokat még maga II. Mahmud oszmán szultán is dicsérte, és az azóta eltelt több száz év alatt a család nőtagjai vezették sikerre az üzletet.

A Haci Bekir Törökország legrégebben működő vállalkozása, és egyike a világ száz legöregebb üzletének is. A lokumról, vagyis a török édességről híres boltot jelenleg Hande Celalyan és testvére, Nazlı İmre vezeti. Ráadásul a World Business Culture kutatásából az is kiderül, hogy igen kevés török nő vezet céget, az országban élő nők mindössze 24 százalékának van csak munkahelye.

Haci Bekir édességboltForrás: Shutterstock

Celalyan 1986-ban vette át a családi vállalkozás vezetését, ráadásul üzletviteli mesterdiplomát is szerzett a Zürichi Egyetemen, de elmondása alapján még így is igen tapasztalatlannak érezte magát a kezdetekkor.

Mi ebbe a családi üzletbe születtünk bele, senki sem kényszerített minket, a családban ez inkább a kulturális örökség része, semmint üzlet– nyilatkozta Celalyan a BBC riporterének. Celalyan lánya, Leyla már most is a boltban dolgozik, és majd ő veszi át a vezetést bátyjával, Sahannal közösen.

Egy Haci Bekir édességbolt belülrőlForrás: Flickr/Umami

Ráadásul az üzlet alkalmazottai között sokan szintén generációk óta együtt dolgoznak az alapító családdal.

Figyelnünk kell a trendeket, és nem csak a hagyományos ízekkel kell dolgoznunk, különben mind mi, mind a vásárlók megunják – mondta el Celalyan, aki ebben látja családi üzlete igazi sikerét.

A legnépszerűbb ízek továbbra is a tradicionális pisztáciás és rózsás, de az üzletben több mint száz különféle íz található: fahéjas, narancsos, citromos, gránátalmás és csokis is. 

ÉdességválasztékForrás: Shutterstock

A Haci Bekir vállalat jelenleg öt üzletet működtet Isztambulban, valamint

számos tengerentúli cégnek szállítanak a titkos családi recept alapján készülő török édességekből. Ugyan a lokum a legkedveltebb csemege az üzletben, a Haci Bekir kínálata számos egyéb török édességből áll: keménycukorka, halva, kekszek és sütemények is a választék részét képezik.