Bajban a világ leggazdagabb emberei

2018.10.11. 13:54

A tegnapi tőzsdei mélyrepülés következtében összességében 99 milliárd dollárral csökkent a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona. A francia Bernard Arnault idei vagyongyarapodásának például a felét letarolta a részvénypiacokon rendezett vérfürdő.

Összességében a világ 500 leggazdagabb embere közül 17-en veszítettek egyetlen nap leforgása alatt 1 milliárd dollár feletti összeget - közölte a Bloomberg.
A legnagyobb veszteséget abszolút értékben az Amazon alapítója, Jeff Bezos szenvedte el, aki ma 9,1 milliárd dollárral kisebb vagyon felett rendelkezik a Bloomberg Billionaires Indexe szerint, mint egy nappal korábban. Az online kiskereskedelmi cég részvényei ugyanis több mint két éve nem látott mértékben értékelődtek le az amerikai tőzsdén. Ennek következtében Bezos vagyona jelenleg 145,2 milliárd dollárra rúg, ami július óta a legalacsonyabb érték.
Az Európa leggazdagabb emberének számító Bernard Arnault vagyonelemeinek értéke 4,5 milliárd dollárral, 66,9 milliárd dollárra olvadt, miután az általa irányított, luxuscikkeket gyártó LVMH részvényei szintén beszakadtak a tőzsdén.

Milliárdosok klubja. A felső sorban balról jobbra: Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke, Amancio Ortega spanyol milliárdos, a Zara divatmárka alapítója, Warren Buffett, a Berkshire Hathaway amerikai befektetési társaság elnök-vezérigazgatója és Carlos Slim mexikói milliárdos és üzletember, a Telmex, az América Móvil és a Grupo Carso tulajdonosa. Az alsó sorban balról jobbra: Jeff Bezos, az Amazon.com amerikai internetes áruház alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója és elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison, az Oracle amerikai számítógépprogram-gyártó társalapítója, ügyvezető elnöke, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, a Bloomberg News hírügynökség alapító-vezérigazgatója.Forrás: MTI/EPA/DSK/-------------------

Százalékban kifejezve Warren Buffett a legnagyobb vesztesek között volt az általa birtokolt Berkshire Hathaway céggel: nettó vagyona 4,5 milliárd dollárral, azaz 4,9 százalékkal csökkent.
A világ 67 legvagyonosabb tech-mogulja közül a Microsoft vezére, Bill Gates és a Facebook-alapító Mark Zuckerberg együtt 32,1 milliárd dollárt buktak a részvények zuhanásán.A legnagyobb mértékben az amerikai szupergazdagok vagyona értékelődött le: ők összesen 54,4 milliárd dollárt veszítettek a tegnapi tőzsdei mélyrepülés hatására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK