Veszélyben a japán bankrendszer?

japán jen bankók
31042688 - selective focus on heap of japanese yen banknotes
Vágólapra másolva!
A japán központi bank tisztában van azzal, hogy az extrém laza monetáris politikája negatívan hat a pénzügyi cégek profitjaira és akár az ország teljes bankrendszerét is destabilizálhatja. A Bank of Japan azonban ezzel együtt is fenn kívánja tartani a jelenlegi állapotot, és igyekszik kordában tartani a kockázatokat – mondta a jegybank kormányzója.
Vágólapra másolva!

Miközben a japán infláció továbbra is elmarad a jegybank céljától, a világgazdaság pedig egyre több bizonytalanságtól szenved, a Bank of Japannak (BoJ) a jövőben is fenn kell tartania a masszív ösztönző programját. Ezzel együtt viszont a központi banknak szorosan kell követnie a monetáris politikájának előnyeit és hátrányait egyaránt – idézi a CNBC Haruhiko Kuroda, a japán jegybank kormányzójának hétfői szavait.

A BoJ tökéletesen tisztában van azzal, hogy a monetáris lazítás folyamatos fenntartása egyre jobban érinti a pénzügyi vállalatok erejét – jelezte a kormányzó. Hozzátette,

a japán bankrendszer egésze is destabilizálódhat egy súlyos sokkhatás következtében,

amennyiben a pénzügyi cégek továbbra is jelentős kockázatokat vállalnak annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a negatív kamatok által előidézett alacsony haszonkulcsokat.

Vagyis a probléma röviden abból fakad, hogy a jegybank a politikájával évek óta csökkenti a pénzügyi cégek haszonkulcsait, ennek következtében viszont a vállalatok akár túlzott kockázatokat is vállalhatnak, hogy megszerezzék a kellő nyereséget. Ez pedig erősen visszaüthet, ha a japán gazdaságban fellép egy váratlan és súlyos sokk.

Fokozott figyelem

Kuroda azonban kijelentette, noha ezek a fenyegetések ebben a pillanatban nem jelentősek, a Bank of Japan a jövőben is vizsgálni fogja a fejleményeket, illetve arra fogja ösztönözni a pénzügyi vállalatokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Haruhiko Kuroda, a japán jegybank kormányzója Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A jegybankelnök azt követően szólalt meg, hogy a BoJ hétfőn közzétette a legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Ebből kiderült, a kilenctagú tanács megtárgyalta az elhúzódóan alacsony kamatszintek költségeit. A szövegből kiolvasható, hogy

az egyik legfontosabb kérdés az volt, meddig húzható el a masszív élénkítő program

– ebben egyébként nem volt teljes egyetértés a felek között.

Ezzel párhuzamosan Kuroda kiemelte, a saját monetáris politikájának hatásai mellett a jegybanknak arra is figyelnie kell, hogy milyen gazdasági bizonytalanságokat idéz elő a japán gazdaságra nézve az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus. Bár a kormányzó szerint ezek a hatások egyelőre korlátozottak, ha azonban az ellentét a jövőben is kitart, akkor egyre erősebben érintheti a japán gazdaságot is.

Megkötött kezek

Ebben a helyzetben tehát Kuroda szerint szükséges az erőteljes monetáris lazítás további fenntartása, de folyamatosan monitorozni kell a pozitív és negatív hatásokat a kellő egyensúly megtartása érdekében. A BoJ keze azonban némileg kötve is van, mivel

a kitartóan nyomott infláció lényegében rákényszeríti a jegybankot a laza monetáris politikára,

még akkor is, ha a túl sokáig tartó alacsony kamatkörnyezet végső soron kellemetlenül érinti a szigetország bankrendszerét.

A Bank of Japan egyébként a múlt hónapban nem változtatott a politikáján, és Kuroda ki is zárta, hogy a közeljövőben kamatemelés jönne.