Így csinálhat kamatmentes kölcsönt a társasági adóból

háza otthona Eva Longoria igazi ingatlanmogul: 1 milliárdos házát 4 milliárdosra cserélte
Vágólapra másolva!
Jövőre a mostani 500 millió forintról 10 milliárd forintra növekszik a fejlesztési tartalék képzésének lehetősége. Azaz, ha egy cég kellően nyereséges és nagyobb beruházás előtt áll, akkor átmenetileg -akár 40 évig - nem kell megfizetnie a társasági adót. A Via Credit szerint egy ekkora kedvezmény érdekes lesz a vállalatoknak: ugyan a fejlesztési tartalék képzése „pusztán" a társasági adó megfizetését tolja ki, mégis, több száz millió forint mozgatását, így beruházásokat tesz lehetővé.
Vágólapra másolva!

A fejlesztési tartalék képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a jövőben vásárolt tárgyi eszközeire, még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalap csökkentő tételként. Azaz, a nyeresége egy részéből előfinanszírozza a tárgyi eszközök megvételét. Adózásban ez azt jelenti, hogy a nyereség feléig lehet képezni a fejlesztési tartalékot, de maximum 500 millió forintig, azaz ennek 9 százalékával csökkentheti a társasági adóját azonnal.

Ez az 500 millió forint fog 2019 januárjától 10 milliárdra növekedni.


Például, ha egy vállalatnak 20 milliárd forint a nyeresége, akkor 9 százalékos adókulcs mellett 1,8 milliárd forint társasági adót fizet. Ha viszont a nyereség felére megképezi a fejlesztési tartalékot, akkor már csak 10 milliárd után kell az adót megfizetni, tehát 900 millió forintot. Cserében viszont azt kell vállalnia, hogy 4 éven belül a megképzett összeg értékéig - példánkban 10 milliárd forintig - beruházást hajt végre. Természetesen, ezt a 900 millió forintos adómegtakarítást

később vissza kell fizetni úgy, hogy annak a tárgyi eszköznek (gép, ingatlan, berendezés) az amortizációját majd nem számolhatja el, amire az adóalapcsökkentést korábban már igénybe vette.

A fejlesztési tartalék növekedésétől a Via Credit az ingatlan beruházások bővülését várja Forrás: MLS

Ez azért előnyös, mert bár az adómegtakarítást vissza kell fizetni egy későbbi időpontban, de

ez a konstrukció még így is egy kamatmentes kölcsönnek tekinthető, aminek futamideje 5 évtől akár 40 évig is terjedhet.


A Via Credit és a Corvinus Egyetem vizsgálatából az derült ki, hogy eddig évente 25-30 ezer vállalkozás vette igénybe a késleltetett adófizetést. Ezek a vállalkozások évente 40 milliárd forintnyi adófizetéstől mentesülnek – átmenetileg. A becslések alapján legrosszabb esetben is 5-6 év után fizetik meg az adót, míg legjobb esetben akár 30-40 évre is eltolhatják azt.

„Ezt a potenciált fogja katalizálni a jövő évi módosítás, várhatóan 3-4 százalékkal fog növekedni a mostani 25-30 ezres nagyságú igénybe vevők köre, ami darabszámban nem sok, de értékben nagyobb volument fog képviselni. Ez a réteg a nagyobb méretű vállalkozásokból tevődik össze, ahol eddig is milliárdos beruházások voltak, de nem vették igénybe a régi szabályok szerinti kedvezményt" – véli Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A Via Credit várakozásai szerint az új szabályozásnak köszönhetően a mostani éves 400 milliárdos fejlesztési tartalék képzés akár 700 milliárd forintra fog növekedni. A legkedveltebb beruházási formák pedig a hosszú amortizációs idő miatt az ingatlannal kapcsolatos beruházási formák lesznek.