Jelez a mobil, ha a közelben olyan ember van, aki tartozik

titok, IT biztonság, spyware, kémkedés kémprogram
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egy kínai tartomány piacra dobott egy olyan mobilalkalmazást, amely megmutatja, ha a felhasználó közelében olyasvalaki tartózkodik, akinek hiteltartozása van. 
Vágólapra másolva!

Az applikáció „lecsúszott hitelesek” névre hallgat, a legnépszerűbb kínai üzenetküldő alkalmazáson, a WeChaten keresztül lehet elérni – írja a Business Insider.

Ha egy adós 500 méteres sugarú körön belül kerül a felhasználóhoz, a készülék jelez – sőt, megmutatja az illető pontos helyét is.

A program célja, hogy lehetővé tegye a felhasználónak, hogy besúgjon olyan adósokról, akik ki tudják fizetni a tartozásukat.

Hiszen ha valaki el van maradva az adósság törlesztésével, ennek ellenére drága helyeket látogat, arról feltételezhető, hogy lenne pénze a hitel fizetésére is.

Forrás: AFP/SPL

Az alkalmazás a 2020-ban induló „társadalmi kredit program” része lesz, amely egyes kínai lakosok hitelképessége mellett a mindennapi viselkedésüket is osztályozni fogja majd. Az egyelőre nem világos, hogy miért van szüksége az állami megfigyelő gépezetnek az applikáció által szorgalmazott köznépi igazságszolgáltatásra, a hitelesek megszégyenítésén kívül egyelőre úgy tűnik, a „találmánynak” nincs más funkciója.