Egy európai jelkép bukása: nem gyártanak több SuperJumbót

Airbus A380
An aircraft of Emirates designed on the theme of Expo 2020 Dubai prepares to land at the Beijing Capital International Airport in Beijing, China, 20 June 2018. Emirates has unveiled an aircraft on the theme of Expo 2020 Dubai. The Emirates Airbus A380 aircraft is based on the Expo 2020 logo inspired by an ancient gold ring excavated in Dubai. Emirates is the Official Airline Partner of Expo 2020 Dubai.
Vágólapra másolva!
Az Airbus bejelentette, hogy leáll az A380, úgynevezett SuperJumbo repülőgépeinek gyártásával, mivel a gépek eladási számai csalódást keltettek – olvasható az Independenten. 3500 ember veszíti el a munkáját.
Vágólapra másolva!

Az A380-as repülőgép legnagyobb felvásárlója az Emirates légitársaság, azonban az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég közölte, hogy

162-ről visszavágja 123 darabra a megrendelését a világ legnagyobb személyszállító repülőgépéből.

Ugyanakkor megállapodást kötött negyven darab A330-900, valamint harminc darab A350-900 típusú repülőgép megrendeléséről, mintegy 21,4 milliárd dollár értékben.

Airbus A380 Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

Az Emirates rendelte meg korábban az A380-asok felét, azonban a jövőben kisebb, A330 és A350 jelzésű gépekre áll át.

– nyilatkozta Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az utolsó gép 2021-ben készül el.

A kétszintes repülőt – amelyen 544 ember fér el – az utasok kedvelték, azonban kereskedelmi szempontból teljes kudarcnak bizonyult.

Sőt, még olyan speciális honlapok is készültek, amelyek listába szedték azokat a légitársaságokat, illetve járatokat, amelyek az Airbus A380-al repültek, hogy akit érdekelt az könnyebben választhasson uticélt, ahová a SuperJumbo viszi el.

Az Airbus A380 utastere Forrás: BELGA/AFP/Jean-Luc Flémal

Az Emirates jelezte azt is, hogy a következő két évben még 14 darab A380-as géppel bővíti a flottáját. Továbbá a japán ANA légitársaság is vásárol még három új gépet.

– jegyezte meg Enders, aki hozzátette, hogy a modell technikai háttértámogatását továbbra is fenntartják.

Az Airbus A380-as gépeket számos légitársaság, például a British Airways, a Lufthansa, az Quantas, és az Air France is használta.

Ugyanakkor a gép sosem repült olyan kiemelt üzleti útvonalakon, mint például a London-New York reláció.

A business osztály az A380 repülőgépen Forrás: BELGA/AFP/Jean-Luc Flémal

Tavaly az Airbus úgy vélte, tíz évre előre biztosított a nagyméretű utasszállító gyártása, azonban a Singapore Airlines által elsőként vett két gép alig tíz év alatt tönkrement.

Kezdetben a cég mintegy 1.500 darab gép gyártását tervezte,

viszont a 2021-es leállásig csak 250 darab készül el összesen.

A gyártás leállítása mintegy 3.500 embert érint a cég Broughton-i gyárában, valamint a Derby-ben található Rolls-Royce gyárban is, ahol a gép motorját készítették.