Váratlanul nagyot zuhant a kínai export

China's May exports up 15.5 percent, imports up 22.1 percent China Chinese May imports exports economy finance trade product port harbour financial labour dock shipping container
A cargo ship loaded with containers to be shipped abroad berths at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 7 June 2017. Both China's exports and imports surged in May, beating expectations, customs data showed Thursday (8 June 2017). Exports in yuan-denominated terms hit 1.32 trillion yuan (about 194 billion U.S. dollars) last month, up 15.5 percent year on year, higher than market expectations and the 14.3 percent growth in April, according to the General Administration of Customs (GAC). Imports grew 22.1 percent in May, much faster than market forecasts and the 18.6 percent growth in April.
Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdék is megérezték pénteken a rendkívül kiábrándító kínai külkereskedelmi adatokat. A világ második gazdaságának exportja ugyanis több mint 20 százalékot zuhant februárban, ami sokkal rosszabb az elemzők által vártnál. Noha az adat egyértelműen csalódás, a kérdés az, mekkora mozgástere van még a kínai növekedésnek, és ezzel együtt a külkereskedelemnek fölfelé.
Vágólapra másolva!

Nagyokat estek pénteken a távol-keleti tőzsdék, ahogy ismét feléledtek a világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak. Amellett, hogy az Európai Központi Bank is durván lerontotta az eurózóna növekedési prognózisát, váratlanul rossz kínai külkereskedelmi adatok láttak napvilágot.

A kínai export ugyanis februárban váratlanul 20,7 százalékot gyengült éves alapon, ami igencsak meghaladta az elemzők által várt 4,8 százalékos lassulást.

A teljes képet némileg finomítja, hogy erre a hónapra esett idén a holdújévi leállás, vagyis önmagában a februári adat még nem feltétlenül ok a komolyabb a pánikra. Az import 5,2 százalékkal gyengült februárban a januári 1,5 százalékos lassulást követően. Az elemzők itt februárra mindössze 1,4 százalékos visszaesést vártak.

A tőzsdék is aggodalommal fogadták a friss számokat Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Mindazonáltal a piacokat ez nem nyugtatta meg túlságosan, és a vezető japán mutatók 1,8-2 százalékkal, a hongkongi index 1,8 százalékkal, a dél-koreai tőzsde 1,3 százalékkal, míg a kínai börzék 3,8-4,4 százalékkal gyengültek a hét utolsó kereskedési napján. Az európai nyitás sem sikerült túl fényesen. A londoni FTSE 100 és a német DAX egyaránt mínusz 0,5 százalék körül mozgott a nyitás utáni órában.

Ideje megijedni?

A kínai külkereskedelmi számok lényegében minden pontot elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A februári kereskedelmi mérleg ugyanis mindössze 4,12 milliárd dolláros volt, ami sokkal alacsonyabb lett, mint a Reuters által megkérdezett elemzők által várt 26,38 milliárd. Összevetésképpen, januárban az export 9,1 százalékkal emelkedett, a kereskedelmi mérleg pedig 39,16 milliárd dolláros volt.

Emellett az Egyesült Államokkal szembeni külkereskedelmi többlet is élesen beszakadt. A januári 27,3 milliárd dollár után februárban már csak 14,72 milliárdos volt a többlet.

Bár a 20,7 százalékos lassulás egyértelműen gyenge adat, és a piacok csalódással fogadták a számot, igazi meglepetést mégsem jelent – mondta a CNBC-nek Sarah Lien, az Eastspring Investments igazgatója és portfólió menedzsere.

Kemény ellenszélben küzd a növekedésért a kínai gazdaság Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Számos ellenszéllel kell ugyanis kalkulálni, melyek között ott van nem csupán a kínai, de a globális gazdaság egészének lassulása. Ehhez jön még, hogy tavaly egész évben rendkívül erős volt a kínai export, mivel számos kivitelre termelő vállalat igyekezett sietni a szállítással, mielőtt az esetleges újabb amerikai vámok beütnek.

Következésképpen még a kereskedelmi háború hatásai is megtámogatják a vérszegény februári adatot.

Továbbá az említett holdújévi leállások hatásait sem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel az ünnep pont februárban kezdődött el 2019-ben.

Van még tere a növekedésnek?

Mindazonáltal erősen megoszlanak az elemzői vélemények azzal kapcsolatban, hogy a szezonális és eseti hatások elmúltával mekkora növekedési potenciál van idén a kínai gazdaságban és külkereskedelemben.

Megoszlanak az elemzői vélemények Kína jövőjével kapcsolatban Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

Míg Lien alapvetően optimista, és úgy számol, az aggodalmak ellenére is van még mozgástere fölfelé a kínai növekedésnek, a Capital Economics vezető kínai közgazdásza, Julian Evans-Pritchard nála sokkal borúsabban látja a jövőt. Utóbbi úgy véli,

a kereskedelmi konfliktus enyhülése valóban adhat egy szerény löketet Kínának, azonban ez nem lesz elég ahhoz, hogy valóban ellensúlyozza az általános nehézségeket.

Az is kérdés lesz továbbá, hogy Peking gazdaságélénkítő tervei ténylegesen képesek lesznek-e megtámasztani alulról a GDP-növekedés lassulását, főleg hogy Evans-Pritchard szerint rövidtávon a kínai import is nyomás alatt lesz majd.

A kínai vezetés egyébként 6,0-6,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2019-re, ami elmarad a 6,6 százalékos 2018-as bővüléstől. Utóbbi a leglassabb bővülési ütem volt 1990 óta.