A Rothschildok: egy család, amelynek neve egybeforrt a gazdagsággal

Mayer Amschel Rothschild
Mayer Amschel Rothschild
Vágólapra másolva!
Kétszázhetvenöt esztendővel ezelőtt, 1744. február 23-án született Mayer Amschel Rothschild, a nemzetközi bankárdinasztia megalapítója. A ma élő leszármazottak jelenleg is rendkívül befolyásosak, bár a világ leggazdagabb 20 embere között ma már nincs Rothschild. Kevés olyan gazdag család létezik, amelyről annyi történet, legenda és összeesküvés-elmélet kering világszerte, mint róluk.
Vágólapra másolva!

Mayer Amschel a Majna melletti Frankfurt gettójában látta meg a napvilágot, szerény körülmények között nőtt fel.

Ősei már jó 200 éve éltek a német városban, nevük onnan származik, hogy házuk homlokzatán egy vörös pajzs (roten schild) volt látható.

Pénzkölcsönzéssel és kereskedéssel foglalkozó apját tizenkét évesen elvesztette, majd a következő évben teljes árvaságra jutott, s félbe kellett hagynia iskolai tanulmányait.

Mayer Amschel Rothschild (1744. február 23. – 1812. szeptember 19.) Forrás: Wikipedia Commons

Az ezt követő időszakban az igen értelmes fiú egy hannoveri bankházba szegődött el, ahol a gyakorlatban sajátította el a pénzügyeket, a devizákkal való kereskedést. Húszévesen hazatért, és beszállt apja üzletébe, amelyet testvérei vittek tovább, specialitása a régi pénzérmékkel való kereskedés lett.

Mivel az előkelőségeknek áron alul kínálta a ritkaságokat, egy idő után II. Frigyes hanaui herceg is vásárolt tőle: ez volt az első tranzakció egy Rothschild és egy fejedelem között.

A világ első multinacionális bankhálózata

Kiváló kapcsolatokat épített ki Vilmos hesseni tartománygróffal, aki még piszkos ügyleteibe is beavatta őt: a gátlástalan és pénzéhes uralkodó saját alattvalóit bocsátotta áruba. A szerencsétlen embereket katonának sorozta be, majd „kikölcsönözte” őket a háborúskodó hatalmaknak.

Az Edmond de Rothschild bank központi épülete a svájci Genfben Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mayer Amschel 1770-ben elvette feleségül a 16 éves Gutle Schnappert; összesen 19 gyermekük született, közülük 10 maradt életben, köztük 5 fiú. Mindannyian apjuk üzletében kezdtek el dolgozni.

A rendkívül előrelátó Rothschild 1798-ban valami teljesen új dologba kezdett: megteremtette a határokon átnyúló bankrendszerek alapjait.

Öt fiát a világ akkor legfontosabb városaiba küldte: ő maga Frankfurtból intézte az ügyeket, az ifjabb Mayer Amschel Berlinben, Nathan Londonban, Jakob Párizsban, Salomon Mayer Bécsben, Karl Mayer Nápolyban telepedett le. A Rothschild ház központja idővel Londonba került, és ma is ott van. Az öt fiú gyakorlatilag egy multinacionális bankhálózatot hozott létre – emeli ki a Növekedés.hu cikke.

Mindenkit hiteleztek a napóleoni háborúkban

A család első igazi nagy üzletét 1804-ben bonyolította le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak – uzsorakamatra – hitelt.

A bankár érdemei elismeréseként 1801-ben udvari rangot kapott.

A Rothschild család címere, rajta a híres jelmondattal: Concordia, Integritas, Industria – vagyis: Egyetértés, Becsületesség, Szorgalom Forrás: Wikimedia Commons

A virágzó együttműködésnek 1806-ban Napóleon csapatai vetettek véget, Vilmosnak olyan sietősen kellett elhagynia országát, hogy kintlévőségeit sem tudta beszedni. Ennek a feladatnak a megszálló franciák és (az elűzött uralkodó megbízásából) a Rothschildok is nekiálltak.

A Rothschildok a háborús években minden hadviselő félnek kölcsönöztek, kereskedtek legálisan és csempésztek, ha kellett, hogy kielégítsék ügyfeleik igényét a kontinentális zárlatot nyögő Európában.

1810-ben az ellenséges Franciaországon keresztül juttatták el a Portugáliában harcoló Wellington herceghez a hadviseléshez szükséges aranyat. A sikeres művelet újabb milliókkal gazdagította a Rothschildokat.

Megszületik a dinasztikus vagyon

Mayer Armschel 1812. szeptember 19-én halt meg, fiait I. Ferenc osztrák császár 1816-ban emelte nemesi rangra.

A dinasztiaalapító már nem érhette meg azt az eseményt, amely legendássá tette a Rothschild nevet.

1815 nyarán Londonban mindenki feszült izgalommal várta a waterlooi csatatérről érkező híreket, így persze a Napóleon bukására spekuláló Rothschildok is.

A Rothschildok mindig a pénz mindenhatóságát hirdették Forrás: AFP/Sputnik/Alexey Suhorukov

A bankárház már akkor felismerte, hogy az információ hatalom, ezért saját, a hivatalosnál gyorsabb hírközlő hálózatot épített ki,

így nyolc órával Wellington futárának megérkezése előtt értesültek a diadalról. Nathan Rothschild tudatta a hírt a brit kormánnyal, majd megjelent a tőzsdén, és elkezdett – eladni.

A piac pillanatok alatt összeomlott, a „jól értesült” Rothschild példáját követve mindenki fejvesztve szabadult államkötvényeitől. Amikor az árak már a padlón voltak, Rothschild fillérekért visszavásárolt mindent.

Néhány perc múlva megérkezett a hivatalos közlemény, az árfolyam az egekbe szökött, Nathan Rothschild pedig megalapozta a család mesés vagyonát.