A bankszövetség nélkül a magyar gazdaság sem lenne ilyen erős

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke, interjú
Vágólapra másolva!
Az erős és a fejlődéssel lépést tartó pénzügyi szektor fontos szereplője Magyarország gazdasági előrejutásának, a devizahitelek kivezetésével a bankrendszer egyik legnagyobb kockázata kikerült a bankok mérlegéből - többek között ezek a gondolatok hangzottak el a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

Van még tér a hitelezés bővülésére Magyarországon, de a bankszektor jövője a digitalizációtól is függ - hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a konferencián.
Kiemelte:

Szerinte a bankok állni tudják majd a versenyt a fintech cégekkel a jövőben, mert a hitelintézetek nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságos működésre, és az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartásra.

- mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Ma a magyar gazdaság az ország újkori történetének legjobb állapotában van, és szerinte ez a teljesítmény nem valósulhatott volna meg a bankszövetség nélkül.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke Fotó: Hajdú D. András [origo]

Magyarországon kifejezetten pozitív a gazdaságpolitika és a pénzintézetek közötti dialógus rendszere, amelyben a bankszövetségnek kiemelt szerepe van. Hozzátette: megfelelő társai egymásnak azon az úton, ami az ország gazdaságának további fejlődését és a lakosság boldogulását jelenti.

- mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Kiemelte: a fellendülő magyarországi hitelezés ellenére nincs jele a túlfűtöttségnek, a magyar hitel/GDP ráta továbbra is alacsony. A lakossági fogyasztás és beruházások GDP-növelő tényezővé váltak, a háztartások adóssága drasztikusan csökkent 2017-ig. Az elmúlt években hitelfelvevővé kezd válni a lakosság, miközben a GDP-arányos nettó pénzügyi pozíciója javul.

Patai Mihály szerint

a magyar lakosság egyre stabilabb piaca a bankrendszernek, a vállalati hitelezésben pedig az uniós pénz, a magyar hitel, a külföldi hitel és az államháztartás egy irányba, a beruházások felé tolja az eseményeket.

A devizahitelek kivezetésével a bankrendszer egyik legnagyobb kockázata kikerült a bankok mérlegéből. A svájci frank konverzióját az elmúlt 10-15 év legfontosabb stratégiai lépésének nevezte, és azóta a bankszövetség tagjai között nincs olyan vita, amit ne tudnának megoldani.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Fotó: Mudra László - Origo

– szögezte le Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jegybank számításai szerint a magyar gazdaság tavalyi kimagasló, 4,9 százalékos bővüléséből a vállalati hitelezés növekedése 2,8 százalékot jelentett.

Az alelnök szerint a bankrendszer felügyelete szempontjából fontos volt, hogy a korábban önálló pénzügyi felügyeletet beolvasztották a jegybankba, ezzel hatékonyabbá vált a hazai bankrendszer folyamatainak ellenőrzése.