Csekély mértékben nőttek az ipari termelői árak

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Márciusban az előző havival megegyezően, 2,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 4,8, az energiaipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

2019 márciusában az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta

- jelzi a mutató kapcsán a KSH.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,8, a 28 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai pedig 6,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az exportértékesítés árai 1,4 százalékkal nőttek az előző év márciusához képest.

2019. márciusban a 2018. márciusihoz képest:

  • Az ipar belföldi értékesítési árai 5,5 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 6,2, a beruházási javakat gyártókban 4,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,8 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítés árai 1,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,5 százalékos árnövekedés, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban – a nemzetközi villamosenergia-piaci árváltozások következtében – 0,4 százalékos árcsökkenés történt.

A 2019. január–március időszakban a 2018. január–március időszakához képest, a belföldi értékesítés árai 5,6, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal magasabbak voltak.