Tovább nőtt az ipari termelés áprilisban

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, folytatva ezzel az első negyedévi 6,2 százalékos növekedést. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 6 százalékos volt a bővülés áprilisban – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez a mutató elmarad ugyan a 8 százalékos márciusi tempótól, de a bázishatást figyelembe véve erőteljes emelkedésről van szó.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban. Ugyanakkor

az első négy hónapban 6,2 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedése a tavalyi 3,6 százalék után.

A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. Áprilisban az átlag feletti mértékben emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása. A legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult a növekedés üteme, emellett a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása szintén valamivel alacsonyabb lett.

– szögezi le Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházásról született döntés, míg idén már a tavalyi rekordérték közel héttizedének megfelelő, 970 milliárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be. Mindemellett a robusztus belső kereslet adhat további lendületet az ipari termelésnek, amit a némileg csökkenő, de továbbra is igen magas bizalmi indexek is alatámasztanak.

A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözi az új rendelések és a megrendelésállomány két számjegyű növekedése is.

Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint – döntően közvetett hatások miatt – a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet. Noha ezek a tényezők már eddig is fékezték a növekedést, így az európai konjunktúra talán már elérhette a mélypontot, amit a frissen megjelent német ipari adatok is jeleznek.

Forrás: Takarékbank

Az élénkülést szintén támogathatja, hogy az autógyártók egyre több modellre, illetve motorvariánsra szerezhetik meg az új károsanyag-kibocsátási szabályzatoknak (WLTP) megfelelő forgalomba hozatali engedélyt. A Takarékbanknál az idén 6 százalék közeli növekedést várnak az ipari kibocsátásban. Érdemes kiemelni, hogy 2015 óta az ipari termelés 15,3, 2010-hez képest pedig 41 százalékkal bővült.

Forrás: MTI/Mészáros János

A múlt évben és az idén egyébként fordított forgatókönyv érvényesült az ipari termelés alakulásában: 2018 márciusában visszaesett az ágazat teljesítménye, ezért tudott az idén márciusban kiugró, 8 százalékos növekedést elérni.

– kommentálta a friss számokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a beépülő új kapacitások jelentik a növekedés motorját, és kompenzálják a nemzetközi kereslet lanyhulását.

– tette hozzá a szakértő.

A mostani kilátások alapján véleménye szerint 5 százalék körüli növekedésre lehet képes a magyar ipar 2019-ben, ha azonban a nemzetközi piacokon erős lassulás lesz, akkor 5 százalék alatti végeredmény is lehetséges.