Rég nem látott magasságokban a világ tőzsdéi

wall street
(FILES) This file photo taken on February 16, 2017 shows the hand from a statue of George Washington, overlooking the New York Stock Exchange in New York. Wall Street stocks advanced early April 17, 2017 ahead of a heavy week of corporate earnings including major companies such as Bank of America, Netflix, General Electric and others. Companies in the S&P 500 are expected to report 9.2 percent growth in first-quarter earnings, according to FactSet. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Kettős löketet kaptak a tőzsdék, az egyiket az Európai Központi Bank (EKB) szolgáltatta az elhintett monetáris stimulus lehetőségével, a másikat pedig az adta, hogy az USA és Kína a G20 tanácskozás keretében várhatóan újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A hét tőke- és pénzpiaci mozgásait ezek a tényezők határozták meg.
Vágólapra másolva!

Rossz hír volt viszont, hogy a júniusi német ZEW hangulatindex üzleti várakozásokat jelző komponense összeomlott, és -2,1 pontról -21,1-re esett.

A tech szektoron belül a chipgyártás továbbra is gyengélkedik, és a következő évekre is nagy valószínűséggel lehet short az ajánlás. A szektort képviselő német Siltronic 8 százalékot esett, miután 2 hónapon belül a második profitfigyelmeztetését tette közzé. Az amerikai Broadcom pedig 2 milliárd dollárral csökkentette az idei eladási terveit a vámháború miatt.

Szárnyaltak a nemzetközi tőzsdék

Az amerikai tőzsdék viszont szárnyalni kezdtek a bevezetőben említett hírekre, az emelkedést a DJIA vezette, miközben az amerikai 10 éves hozam 21 havi mélypontjára, lassan 2 százalék alá esett az ismét dübörögni látszó pénznyomtatás közepette.

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben Forrás: MTI/Jászai Csaba

A budapesti parkett a keddi nap elejét jellemző globális hangulatból szinte egyedüliként nem tudott profitálni.

Egyedül a jelentősen alulértékelt Richter mentette meg a napot 4 százalékos emelkedéssel, illetve a hó végén a fúziót lezáró Opus és Konzum is közel 3 százalékot emelkedett.

Míg a hét elején újonnan bevezetett MKB papírokban továbbra sem történt egyetlen "piacbeértékelő" kötés sem.

A hét közepén tovább erősödtek az amerikai tőzsdék, miután a Fed a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó rátákat és az enyhítés irányába inkább elkötelezett üzeneteket küldött a piac felé, aminek köszönhetően a dollár és a kötvényhozamok le-, míg a többi eszközár felfelé indult.

A múlt héten vezették be a BÉT-re a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) részvényeit Forrás: Origo

Konkrétumokat nem árult el az amerikai központi bank, de ígéretet tett arra, hogy szorosan követik a makrogazdaság változásait, és készek lépni, amennyiben azt akár a növekedés, akár a céltól elmaradó infláció indokolttá teszi.

Ezzel gyakorlatilag az EKB-val teljesen azonos álláspontra helyezkedtek, így az elmúlt években meglévő monetáris divergencia teljesen eltűnni látszik.

Féléves csúcsokon a börzék

Európában inkább a kivárás volt a legerősebb mozgatóerő a hét közepén, de az autóipari papírok ismét 1 százalékot emelkedtek, köszönhetően az USA és Kína között várhatóan újrainduló tárgyalásoknak.

Ezt követően a továbbra is kitartó optimista hangulatban csütörtökön

az európai börzék 6 heti csúcsukon zártak, a német DAX pedig egészen a 9 havi csúcsáig jutott,

amit elsősorban az SAP teljesítménye segített, az iparág idei évre várható pozitív teljesítményének köszönhetően.

Az S&P500 történelmi rekorddal fejezte be a csütörtöki kereskedést, miközben az amerikai 10 éves hozam 2 százalék alá került.

Ezzel már teljes mértékben érezteti hatását a Fed lazító szándéka, az adósságrefinanszírozás ismét egyre olcsóbb, a tőkepiacok pedig újabb csúcsokra érnek.

A New York-i tőzsde épülete Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Mindemellett a piacok most már jelentős esélyt adnak annak, hogy júliusban kamatvágás jöhet, még ha konkrét várakozás egyelőre indokolatlan a Fed-kommentár alapján.

A hetet végül 2,2 és 3,0 százalék közötti pluszban fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 2, a londoni FTSE 0,8, az milánói börze pedig 3,8 százalékkal emelkedett a múlt héten.

A hazai tőzsde vezető indexe azonban összességében 0,5 százalékos mínuszban fejezte be a heti kereskedést.

A vezető papírok elég vegyesen mozogtak, hiszen 5 százalékos mínusz és 1,2 százalékos plusz közötti eredményeket mutattak fel.

Váratlan nyilatkozat az EKB-tól

A hét első felében újra gyengült a dollár és 3 havi mélypontját kóstolgatta, mivel a piac mindenképp arra számított a szerda esti Fed-ülés kapcsán, hogy a döntéshozók egy lehetséges kamatcsökkentésre tesznek utalást.

Az Európai Központi Bank székháza Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Jelenleg 70 százalékos a határidős árazások szerint a valószínűsége egy júliusi, 25 bázispontos kamatcsökkentésnek. Bár ez némileg korainak tűnhet, és amennyiben az amerikai központi bank nem tett volna egyértelmű utalásokat ennek megerősítésére, az komolyabb dollárerősödési hullámot indított volna el, de végül a Fed vártnak megfelelő kommentárja a várt dollárgyengülést hozta.

Eközben az EKB elnöke váratlanul laza hangvételű nyilatkozatot tett, mivel az eurózónás infláció 2013 óta a jegybanki cél 2 százalékos szintje alatt van, és ismét lassulást mutat.

Az EKB ennek alapján kész tovább lazítani amennyiben az infláció és a lassuló növekedés indokolja.

Szó lehet akár a kamatfolyosó további lejjebb tolásáról, akár a kötvényvásárlások újabb felpörgetéséről. Draghi gyakorlatilag mindent megígért a lazítás érdekében, amit a hosszú európai hozamok 10-15 bázispontos eséssel honoráltak is.

A magas hozamú devizák nyerhetnek

Jelentős, 0,5 százalék feletti esést produkált a dollár az euróval szemben csütörtökön, köszönhetően a Fed előző esti lazító hangvételű kommentárjának, amely szerint kész lehet kamatot csökkenteni, amennyiben a fundamentumok bármelyikében ezt indokló változás következne be.

Nyerhet az ausztrál dollár Forrás: AePatt Journey/Shutterstock

A központi bankok közötti lazítási verseny nyertesei a relatíve magas hozamú fejlett devizák lehetnek, mint az ausztrál dollár vagy a koreai won,

habár az amerikai és a kínai fél közötti meg(nem)egyezés még jelentős irányváltásokat okozhat.

Az EUR/USD végül 1,5 százalékkal mozdult el felfelé a hét folyamán. A hazai fizetőeszköz pedig 0,9 százalékkal erősödött a dollárral szemben, illetve 0,4 százalékponttal gyengült az euró ellenében. A többi feltörekvő deviza pedig leginkább oldalazott.