Bajba kerülhet a japán gazdaság?

japán jen bankók
31042688 - selective focus on heap of japanese yen banknotes
Vágólapra másolva!
A japán jegybank visszavághatja az inflációs előrejelzését a jövő héten, ami újabb jele lenne annak, hogy a szigetország az alacsony olajár és a romló világgazdasági kilátások miatt továbbra is küszködik azzal, hogy elérje a 2 százalékos célját.
Vágólapra másolva!

A japán jegybank továbbra is igen nehéz helyzetben van, ahogy a szigetország kitartóan nem tudja elérni a Bank of Japan (BoJ) 2 százalékos inflációs célját. Ráadásul a központi bank a jövő heti ülésén még vissza is vághatja az inflációs előrejelzését – tudta meg a Reuters.

Ezzel együtt a BoJ valószínűleg fenntartja majd azt a véleményét, hogy a japán gazdaság egésze továbbra is szerény ütemben bővül, összhangban a világgazdaság növekedési kilátásaival.

A friss inflációs prognózist elsősorban az olajár húzhatja le, amely jelentős esést mutatott a Bank of Japan korábbi, októberben megfogalmazott előrejelzése óta – mondta egy forrás a hírügynökségnek.

Mindazonáltal az ügyet ismerő források egyöntetűen úgy nyilatkoztak, az alapvető inflációs trendek továbbra is erősek maradtak.

Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan kormányzója Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A központi banktól széles körben azt várják, hogy nem változtat a monetáris politikáján a január 23-án véget érő kétnapos kamatdöntő ülésen. A BoJ tehát fenntarthatja a mínusz 0,1 százalékos rövidtávú kamatszintet, illetve várhatóan nem változtat a hosszú távú kötvényhozamok 0 százalék körüli célján sem.

Ennél tehát izgalmasabb lesz, hogy

a jegybank közzéteszi a negyedéves jelentését, amelyben az elemzők és a piaci szereplők friss előrejelzést kaphatnak a japán gazdaság állapotáról a 2021 márciusáig tartó időszakra.

A jelenleg hivatalos, októberben közzétett prognózis szerint a Bank of Japan arra számít, hogy a fogyasztói infláció 1,4 százalékos lesz az áprilisban kezdődő pénzügyi évben, majd 1,5 százalékos a következő esztendőben.

Kitartóan kellemetlen az alacsony infláció Japánban Forrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Ezt a jóslatot vághatja most vissza a BoJ kilenctagú tanácsa, visszatükrözve az olajárak csökkenését, illetve a világgazdasági növekedés lassulásából fakadó negatív hatásokat.

Tovább fokozhatja azonban a problémát, hogy a Reuters decemberi felmérése szerint az elemzők mindössze 0,7 százalékos inflációt várnak Japánban a 2019-es pénzügyi évre,

amely csupán a fele a jelenleg hivatalos jegybanki prognózisnak.