Nem állt meg az új lakások drágulása a fővárosban

EMBERI LAKHELY ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY Lakóépület lakópark újépítésű épület út város városkép
Budapest, 2012. május 27. Luxus lakóépületek a dél-pesti Duna-parton elhelyezkedő Millennium Városközpontban, a Soroksári út és a Lechner Ödön fasor között. MTVA Fotó: Váli Miklós
Vágólapra másolva!
Kitartóan erős kereslet mellett tovább drágultak az új lakások Budapesten 2019 harmadik negyedévében, az átlagos négyzetméterár immár eléri a 925 ezer forintot a Cordia legfrissebb, átfogó piacfelmérése szerint. Az árak további emelkedése irányába hat, hogy az újonnan induló projektek száma csökken, a még 5 százalékos áfakulcs mellett megvásárolható otthonok kínálata egyre szűkül, miközben a szigorodó energetikai előírások tovább növelik a kivitelezési költségeket.
Vágólapra másolva!

Némileg lassuló ütemben, de 2019 harmadik negyedében is folytatódott az új építésű lakások drágulása Budapesten. A fővárosi átlagos négyzetméterár elérte a 925 ezer forintot, ezen belül a pesti oldal átlaga megközelítette a 890 ezer forintos, a budai pedig a 1,025 millió forintos szintet – egyebek közt ez derül ki a lakásfejlesztéssel foglalkozó Cordia legfrissebb, átfogó piacfelméréséből. A fővárosi átlagár az év eleji szintet 11 százalékkal múlja felül, míg 2018. III. negyedévéhez képest 16 százalék, 2017. III. negyedévéhez viszonyítva pedig több mint 34 százalékos emelkedés következett be.

Forrás: Cordia

„Az, hogy az áremelkedés üteme lassult, nem jelent trendfordulót a budapesti újlakáspiacon, hiszen

– hívja fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A harmadik negyedévben az új otthonok kínálata stabil maradt, vagyis a tavalyihoz és az ez év eleji állapotokhoz hasonlóan a fejlesztők szeptember végén is mintegy 7000 lakást kínáltak eladásra. Ezen belül ugyanakkor az újonnan induló projektekben található lakások száma csökkent: a július és szeptember között a piacra érkezett kevesebb mint 1500 otthon bő 20 százalékkal múlja alul a 2018-ra jellemző negyedéves átlagot. Ezt a csökkenést az ellensúlyozta, hogy

a fejlesztők jelentős számban kezdtek el olyan projekteket értékesíteni, amelyeket korábban a kedvezményes áfakulcs kifutása okozta bizonytalanságok miatt átmenetileg felfüggesztettek.

Forrás: Cordia

– mondta a Cordia vezérigazgatója. A piacfelmérés adatai szerint a tavaly év végi 6900 darabról idén október elejére 4700-ra csökkent az 5 százalékos áfával terhelt lakások kínálata.

Ugyan lassult az újépítésű ingatlanok árának emelkedés Budapesten, de folytatódott Forrás: MTI/Váli Miklós

Számos fejlesztő kínál ugyanakkor „last minute" lehetőséget:

az alapesetben 27 százalékos áfával érintett projektek felében átlagosan 15 százalék százalék kedvezményt adnak

azok számára, akik az 5 százalékos áfa kihasználása érdekében hajlandóak a normál fizetési ütemezéstől eltérően még az idén kifizetni a leendő lakás vételárának legnagyobb részét.

Az ötszázalékos áfakulcs hatálya

Mint ismert, a 2019. december 31-ig élő kedvezményes áfakulcs azon új lakóingatlanok értékesítésekor egészen 2023. december 31-ig alkalmazható, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A kevesebb induló projekttel szemben az újépítésű lakások iránti kereslet továbbra is erős.

Ezt jelzi egyrészt az, hogy a piacon lévő projektek értékesítettsége szeptember végén meghaladta a 67 százalékot, másrészt 2018 második fele óta minden negyedévben stabilan 1750 körüli otthont adtak el. A Cordia várakozásai szerint a kedvezményes áfakulcsot utolsó lehetőségként kihasználó vásárlókat tekintetbe véve az év utolsó negyedéve is hasonló számokat hozhat, így 2019 egészében mintegy 7000 új lakás találhat vevőre. Az erős kereslet és a csökkenő kínálat ugyanakkor azt is jelenti, hogy a következő években jelentősen szűkülhet az elérhető új otthonok száma Budapesten.