Novemberben is sokat vásároltak a magyarok

vásárlás, bevásárlás, bevásárlókocsi
Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve - jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez az egy évvel ezelőtti erős bázis hatására némi lassulást mutat az előző hónapban mért 6,4, illetve 5,5 százalékos növekedéshez képest.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7, a nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 9,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakában regisztráltnál.

A Takarékbank várakozásai szerint a tavalyi évben folytatódó, jelentős, 8 százalékot meghaladó reálbér-növekedés, a tavaly márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban a magasabb bázis miatt már lassulhat.

A tavalyelőtti, összességében 5,6 százalékos növekedést tavaly gyorsabb ütemű, 6,3 százalékos növekedés követett, ami hozzájárult a GDP növekedésének tavalyi gyorsulásához is.

Idén a Takarékbank elemzői szerint a reálbérek növekedése 6 százalék közeli lehet, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke 4,5 százalékra lassulhat.

Forrás: Shutterstock

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő, a szórakozás, valamint az egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az újautó-regisztrációk pedig az első tizenegy hónapban 17,5 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

2015 átlagához képest 19,5, 2010-hez képest pedig 31,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.