Történelmi csúcsközelben a hazai tőzsde

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Az idei év kirobbanóan jó első hete után folytatódott az emelkedés a tőzsdéken, amiből a BUX is alaposan kivette a részét - emeli ki a Takarékbank Zrt. heti pénzpiaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A BUX szerdán már a 41.100 pontos szintet ostromolta, így karnyújtásnyira került a tavaly januári történelmi csúcshoz. Itt azonban megtorpant, a hetet pedig összességében 1,8 százalékos nyereséggel zárta.

Nagyot ment a Mol

Az OTP a hét első felében többször elérte a 11.780-as értéket, azonban innen lefordult, így 0,3 százalékot veszített egy hét alatt.

Nagyot menetelt viszont a Mol, amely szerdán 3264 forintnál lokális csúcsot ért el,

ezt követően azonban az olajrészvény szintén lefelé vette az irányt. Ennek ellenére a heti nyeresége 4,3 százalék volt, így az emelkedő trendcsatorna sértetlen maradt.

Folytatta a menetelést a Richter is, pénteken már 5845 forintnál járt az árfolyam, ami közel hét hónapos csúcsot jelent. Egy hét alatt pedig 2,8 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom szerényebb, 0,6 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

Forrás: Shutterstock

Kissé gyengült ugyan a forint a múlt héten, de így is szűk sávban, 320,80-322,40 között mozgott az euróval szemben.

A várakozásoktól lényegesen elmaradó német ipari termelési adatok miatt kedden a régiós társaival együtt leértékelődésnek indult a hazai deviza, a 322,4-es szintről azonban újra erősödni kezdett, a hetet pedig összességében 0,1 százalékos értékvesztés után 321 körül zárta.

Az USA-ban elmaradhat a kamatemelés

A dollár gyengülése miatt a forint erősödött a zöldhasúval szemben. Az utóbbi hetekben lényegesen enyhült a nyomás a feltörekvő devizákon, mivel

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetői hangsúlyozták, hogy türelmesek lehetnek a további kamatemeléssel, miközben a piacok lényegében kiárazták az idénre előre jelzett kamatemeléseket, sőt, már kis valószínűséggel kamatcsökkentést is áraznak a tengerentúlon.

A Fed vezetői jelezték, hogy figyelemmel kísérik a piac által árazott esetleges recessziót, aminek azonban egyelőre semmi jele nincs az amerikai gazdaságban. A dollár mindenesetre gyengült a főbb és a feltörekvő devizákkal szemben, az utóbbiakra különösen megnyugtatóan hatott, hogy akár el is maradhat az idei amerikai kamatemelés.

Viszonylag optimista hangulatban folytatódott az emelkedés a nemzetközi tőzsdéken is. A kedvező hangulatot már az előző héten biztosította, hogy elindultak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, ráadásul a tervezett kettő helyett három napig tartottak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hét közepén azonban kissé elbizonytalanodtak a befektetők, mivel a hivatalos optimizmuson kívül nem derültek ki konkrétumok a tárgyalásokról.

Szintén kedvező hátszelet nyújtott, hogy Jerome Powell Fed-elnök mellett több Fed vezető is arról beszélt, hogy a jegybank türelmes lehet a további kamatemelésekkel, sőt, egyes tagok már a legutóbbi kamatemeléssel sem értettek egyet.

Így biztosan várható egy szünet a kamatemelési ciklusban, de az sem kizárt, hogy a Fed leáll a kamatemelésekkel.

Kivárás a gyorsjelentési szezon előtt

Több vállalati profitfigyelmeztetés is érkezett, ám ezek sem vették el a befektetők kedvét a múlt hét során. Az európai tőzsdék a kiábrándító európai konjunktúramutatók és ipari adatok miatt természetesen alulteljesítettek, így 0,9-2,4 százalék közötti emelkedést értek el, azonban a vezető amerikai indexek 2,4-3,5 százalékkal gyarapodtak.

A karácsonyi mélypontokhoz képest így már mintegy 10 százalékkal kerültek feljebb az indexek.

A héten elinduló gyorsjelentési szezon előtt megtorpant az emelkedés,

a tavalyi utolsó negyedévre átlagosan – a tavalyi adócsökkentésekkel is támogatott – 14,5 százalékos eredménynövekedésre számítanak a tengerentúlon,

az előrejelzések azonban lényegesen romlottak a globális lassulás, a kereskedelmi háború, és az ezek hatásait tükröző vállalati profit warningok miatt.