Ennyi lesz az új Babakötvények kamata

2019.01.30. 12:59

Február 1-jén indul az új Babakötvény-sorozat, amely a tavalyi éves átlagos infláció – azaz 2,8 százalék – felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet, így a kötvény 5,8 százalékos hozamot kínál majd.

Az új, 2038/S sorozatot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tízmilliárd forint értékben hozza forgalomba, a papírok címlete egy forint lesz.

Kamatfizetés minden év február 1-jén lesz, így a papír egy év múlva 5,8 százalékos kamatot fizet majd a tulajdonosoknak.

Ez érvényes a többi Babakötvény-sorozatnál is, vagyis a tavalyi éves átlagos inflációval és a rárakódó 3 százalékos prémiummal számolva azok után is 5,8 százalékos kamat jár.

Forrás: Shutterstock

Jól fogyott egyébként a Babakötvény a tavalyi negyedik negyedévben. Összességében 148 milliárd forinttal emelkedett a teljes forint lakossági állampapír állomány, és ezzel december végére elérte a 7516 milliárd forintot.

Legdinamikusabban, 12 százalékkal, a Babakötvények mennyisége nőtt az év utolsó három hónapjában, ami többek között a kiemelkedően magas kamatnak, valamint az ÁKK által indított közösségimédia-kampánynak köszönhető.