Varga Mihály napirend előtti felszólalásában beszélt a magyar gazdaság helyzetéről, és a hitelminősítők pozitív döntéseiről. A pénzügyminiszter szerint a két hitelminősítő lépése bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, és ezt már ott is elismerik, ahol korábban kritizálták azt.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, rövid időn belül a második hitelminősítő vállalat is javított Magyarország besorolásán.

Múlt hét pénteken, egy héttel a Standard & Poor's után a Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot,

így az ország egy fokkal magasabb szintre, „BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz"-ról.

Ezzel kapcsolatban szólalt meg Varga Mihály pénzügyminiszter napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Varga Mihály azt mondta, hogy

A magyar gazdaság jobban teljesít, és ezt már ott is elismerik, ahonnan korábban a legkeményebb kritikát kapta az ország.

Varga Mihály, pénzügyminiszterFotó: Hirling Bálint - Origo

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Standard and Poors', valamint a Fitch Ratings által előre jelzett tendenciák egybeesnek a kormány várakozásaival.

Felhívta a figyelmet a statisztikai hivatal adataira is, miszerint tavaly az utolsó negyedévben is 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság, miközben az eurózóna vagy éppen Németország bővülése lassult ezalatt.