Példátlan ütemben dőlnek be a kínai cégek

2019.03.20. 21:03

Ahogy a kínai gazdaság növekedése lassul, a hitelpiaci környezet pedig rendkívül szigorú, a fizetésképtelenség rekord mértékre nőtt a vállalati kötvények körében. Ráadásul a várakozások alapján az idei évben sem várható érdemi megkönnyebbülés.

Egyre nagyobb bajban vannak a kínai cégek, ahogy törleszteniük kell a kibocsátott kötvényeik után járó kamatokat. Két különböző bank becslése is azt mutatja ugyanis, hogy a dollárban és jüanban kibocsátott kötvények rekord mértékben dőltek be tavaly, vagyis ezek a vállalatok nem tudták fizetni a hitelekkel járó kamatkötelezettségeiket, illetve nem tudták refinanszírozni az adósságaikat – írja a CNBC.

Lecsapott a vihar a kötvénypiacon

A szingapúri DBS bank még februárban közölte, hogy a jüanban elszámolt kötvények piacán 119,6 milliárd jüan (17,8 milliárd dollár) értékű hitel dőlt be, ami négyszerese a 2017-es szintnek. Ezzel párhuzamosan a japán Nomura még ennél is rosszabb eredményt hozott ki.

A pénzintézet szerint ugyanis 159,6 milliárd jüannyi kötvény vált fizetésképtelenné 2018-ban. A Nomura emellett arra is rámutatott, hogy a dollárban elszámolt kötvények esetében 7 milliárdnyi hitel dőlt be, ami szintén soha nem látott magasságnak számít.

Növekvő nyomás alatt vannak a kínai cégekForrás: EyePress News

Az elemzések szerint a legrosszabb helyzetben az energiaszektor volt tavaly, és ebből az iparágból származott a bedőlt jüankötvények majdnem 40 százaléka. Az idei év sem lesz azonban sokkal jobb a várakozások szerint, tekintve a befektetők csökkenő kockázatvállalási hajlandóságát, illetve azt, hogy hatalmas mennyiségben (3500 milliárd jüan értékben) járnak le idén kötvények, vagyis válik aktuálissá a fizetés.

Adósságok és kilátások

A tavalyi nagy bedőlési hullám mögött két fontos tényező állt. Egyrészt Kínában folyamatos emelkedést mutattak a reálkamatok, ami azt jelenti, hogy a 2017 elején mért mínusz 3,1 százalékról idén januárra már (plusz) 4,35 százalékig emelkedett a reálkamat szintje. Ez igencsak megnehezítette a hitelfelvételeket, de a cégek számára az is komoly probléma, hogy az állami bankok elsősorban a biztonságosabbnak tartott állami cégeknek szeretnek hitelt nyújtani. A lassuló gazdasági növekedés mellett tehát a hitelfelvételi lehetőségek is romlottak, vagyis a társaságok egyre nagyobb nyomás alá kerültek.

Ezzel párhuzamosan a jüan folyamatosan gyengült tavaly az amerikai dollár ellenében. Ez pedig azt eredményezte, hogy azok a kínai cégek is veszélybe kerültek, amelyek amerikai devizában bocsátottak ki kötvényeket.

A kínai vezetés élénkítő lépései mentőövet dobnak az eladósodott társaságoknak?Forrás: Imaginechina/Zhong yang - Imaginechina/Zhong Yang

Noha az idei kilátások sem túl kedvezőek a kínai cégek számára, a fentiek alapján némileg változhat a helyzet a tavalyi évhez képest. Egyrészt

az amerikai jegybank visszafogta a szigorítását, vagyis minden esély megvan rá, hogy a dollár erősödése lelassul, vagy megáll. Másrészt a kínai kormány számos lépéssel kívánja élénkíteni a gazdasági növekedést, amivel kedvezőbb környezetet teremthet a hazai vállalatok számára is, amelyek így kevésbé lesznek rászorulva arra, hogy kockázatos hitelfelvételekbe hajszolják magukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK