Japánban bármelyik pillanatban elfogyhat a hús

Mutatjuk a világ legdrágább ételeit, Japán Wagyu steak
3, Japán Wagyu steak
Vágólapra másolva!
Japán ki van szolgáltatva a külföldi húsimportnak, ráadásul az országban egyre nő iránta a kereslet, hiszen a japánok manapság 20 százalékkal több húst fogyasztanak, mint két évtizede. Szakértők szerint éppen ezért reális forgatókönyv, hogy az országban hiány lehet húsból, ha pedig bármilyen okból esetleg drasztikusan csökken az import, akkor nagy bajba kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

A hús iránti kereslet drámaian megnőtt az elmúlt években Japánban, de az ország állattenyésztése nem tartott lépést a fejlődéssel, így a húsellátás javarészt az importtól függ. Japán csak a belső fogyasztás felét képes előállítani, a többit külföldről kell behoznia.

A megnövekedett hús iránti igény nemcsak Japánra jellemző. Kínában például a marhahús iránti kereslet az elmúlt 20 évben 70 százalékkal nőtt, annak köszönhetően, hogy az országban megerősödött a középosztály, és nő az életszínvonal. Emellett a marhahús olyan helyeken is népszerűbb lett, mint Brazília, vagy India.

Egy friss japán tanulmány szerint 2018 márciusában az emberek 87,7 gramm húst fogyasztottak naponta, ez pedig 17,6 százalékos növekedés a két évtizeddel korábbihoz képest.

Ugyanebben az időszakban a tengeri herkentyűk és halak iránti kereslet drasztikusan csökkent, de a rizsfogyasztás is 11,7 százalékkal visszaesett.

A megnőtt húsfogyasztást igazolja egy másik japán kutatás is. Míg a háztartások átlagos költése a húsz évvel korábbihoz képest 40 ezer jennel kevesebb, addig a húsra szánt havi pénz a két évtizeddel korábbi 400 jenről 7400-ra nőtt.

illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

A jelenség hátterében több tényező is áll. Ezek közül a legfontosabb az öregedő társadalom, a tény, hogy egyre több nő állt munkába és az egyfős háztartások számának megugrása. A húst sokszor azért is részesítik előnybe, mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, mint a legtöbb halfélét.

A japán hústermelők pedig nem képesek tartani a lépést a társadalom szükségleteivel.

A japán hústermelés 8,6 százalékkal emelkedett a 20 évvel korábbihoz képest, de ez még mindig csak a fele a kínálat növekedésének. Míg 1985-ben a hazai szükséglet 80 százalékát elégítették ki, addig mostanra az 50 százalékot is alig érik el.

A japán marhahús termelés komoly mélypontra került, hiszen az elmúlt 20 évben 10 százalékkal esett vissza. Emellett 60 százalékkal kevesebb mezőgazdasági termelésre szakosodott farm van most, mint volt két évtizede. Szerencsére az importhúsok egyenlőre kisegítik az országot. Csak tavaly 6 százalékkal nőtt a húsimport és elérte az évi 600 ezer tonnát, ez pedig az elmúlt 17 év legnagyobb mennyisége.