Óriási fejlesztések indulnak Debrecenben a BMW-gyár miatt

Németország, német gazdaság lassulása
04 December 2018, Saxony, Leipzig: View through a BMW 2 Series Active Tourer (foreground grey) onto a BMW 1 Series five-door (white), in production at the BMW plant in Leipzig. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Több új út, csomópont és vasút is épül, illetve megújul a BMW-gyár közelében. A Közbeszerzési Értesítő részletesen ismerteti, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a közlekedés igazodjon a majdani debreceni BMW-gyár igényeihez - írja a Haon.hu.
Vágólapra másolva!

Az információk szerint a Debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó állami közúthálózat fejlesztésére vonatkozó terveket az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. végzi nettó 470 millió forintért.

Jelentős útfejlesztések

A közbeszerzés részletes leírásában szerepel egy új, külön szintű autópálya-csomópont kialakítása Józsa közelében, annak bekötésével. Emellett átépítik az M35-ös autópálya és a 354-es főút (északi elkerülő) találkozásánál található csomópontot. A 354-es főút nyomvonalát 4,2 kilométer hosszban 2×2 sávossá akarják bővíteni 4 csomópont kialakításával, és egy külön szintű vasúti keresztezés létrehozásával.

Jelentős közlekedési fejlesztésekre számíthat Debrecen és térsége a BMW-gyár miatt Forrás: AFP/Jan Woitas

Komoly vasúti beruházások

Ennél is nagyobb volumenűnek ígérkezik a Debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúthálózat fejlesztésére vonatkozó egyesített engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Ezt a 2,3 milliárd forint értékű munkát a dunavarsányi Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft., valamint a debreceni Terv-Tár Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Bt. nyerte el.

A beruházások keretében a Debrecen, Tócóvölgy, Nagymacs, Balmazújváros vasúti szakaszt felújítják, kapacitását bővítik és villamosítják.

A tervezési feladatok alapján új nyomvonalat létesítenek 3,2 kilométer hosszban Kismacs és Macs megálló-, rakodóhely között. A meglévő nyomvonalat 21,8 kilométer hosszban korszerűsítik, melyből 3,1 kilométer kétnyomú lesz.

Meglévő és új nyomvonalat villamosítanak 25 kilométer hosszban.

Kialakítanak egy közforgalmi rakodó pályaudvart, valamint Debrecen és Balmazújváros között állomásokat létesítenek, illetve korszerűsítenek. A fentieken túl többek között a debreceni Tócóvölgy állomás vágányait és a Tócóvölgy–Kismacs vonalszakaszt is átépítik. Macs megálló-, rakodóhelyet modernizálják, ahogyan a Macs–Balmazújváros szakaszt is. A balmazújvárosi állomás szintén megújul – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.