Kitört a szállodaépítési láz Budapesten

2019.04.23. 16:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fontos feladatának tekinti a hazai ingatlanpiac rendszeres monitoringját. Ennek jegyében a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) együttműködésével felmérte a kereskedelmi ingatlanok, s azon belül a szállodaépítési piacot. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy Budapesten valóságos boom van kibontakozóban a hotelfejlesztések szegmensében.

A tanulmány abból indul ki, hogy 2018-ban a hazai gazdaság széles bázison – felülmúlva a piaci várakozásokat – 4,9 százalékkal nőtt. A növekedést elsősorban a piaci szolgáltatások bővülése támogatta, de az építőipar és az ipar teljesítménye is jelentősen emelte a GDP-t.
A pozitív folyamatok a tavalyi év során is támogatták a hazai kereskedelmiingatlan-piac hat éve tartó élénkülését. A kedvező turisztikai folyamatok nyomán pedig növekszik a szállodák iránti igény.
2018 folyamán a hazai hotelek teljesítménye összességében minden kategóriában javult az előző évhez képest. A korábbi időszak tendenciájától eltérően azonban tavaly a szállodanyitások fókuszában Budapest állt, s ez az előkészítés alatt álló projektek összetételében is megmutatkozik.

A főváros legutóbb átadott szállodája, a Hotel Meininger, a Központi Vásárcsarnok melletti Csarnok téren, itt még a kivitelezés fázisábanForrás: MTI/Nagy Zoltán

Az élénk hotelépítési aktivitás hatására a következő három évben összesen több mint kétszer annyi szállodai szoba átadását tervezik, mint amennyi az elmúlt négy évben összesen elkészült.
2018-ban a hazai kereskedelmi ingatlanok piacának befektetési forgalma elérte az 1,8 milliárd eurót. Kiemelést érdemel, hogy tranzakcióösszeg alapján a befektetői vásárlások 65 százaléka magyar szereplőkhöz kötődött, ami történelmi összevetésben is kiemelkedőnek számít.