Kitört a szállodaépítési láz Budapesten

Meininger Hotel Budapest
Budapest, 2017. november 14. A Központi Vásárcsarnok melleti Csarnok téren új szállodaépület, a Meininger Hotel épül. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fontos feladatának tekinti a hazai ingatlanpiac rendszeres monitoringját. Ennek jegyében a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) együttműködésével felmérte a kereskedelmi ingatlanok, s azon belül a szállodaépítési piacot. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy Budapesten valóságos boom van kibontakozóban a hotelfejlesztések szegmensében.
Vágólapra másolva!

A tanulmány abból indul ki, hogy 2018-ban a hazai gazdaság széles bázison – felülmúlva a piaci várakozásokat – 4,9 százalékkal nőtt. A növekedést elsősorban a piaci szolgáltatások bővülése támogatta, de az építőipar és az ipar teljesítménye is jelentősen emelte a GDP-t.

A pozitív folyamatok a tavalyi év során is támogatták a hazai kereskedelmiingatlan-piac hat éve tartó élénkülését.

A kedvező turisztikai folyamatok nyomán pedig növekszik a szállodák iránti igény.
2018 folyamán a hazai hotelek teljesítménye összességében minden kategóriában javult az előző évhez képest.

A korábbi időszak tendenciájától eltérően azonban tavaly a szállodanyitások fókuszában Budapest állt, s ez az előkészítés alatt álló projektek összetételében is megmutatkozik.

A főváros legutóbb átadott szállodája, a Hotel Meininger, a Központi Vásárcsarnok melletti Csarnok téren, itt még a kivitelezés fázisában Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Az élénk hotelépítési aktivitás hatására a következő három évben összesen több mint kétszer annyi szállodai szoba átadását tervezik, mint amennyi az elmúlt négy évben összesen elkészült.

2018-ban a hazai kereskedelmi ingatlanok piacának befektetési forgalma elérte az 1,8 milliárd eurót.

Kiemelést érdemel, hogy tranzakcióösszeg alapján a befektetői vásárlások 65 százaléka magyar szereplőkhöz kötődött, ami történelmi összevetésben is kiemelkedőnek számít.