Az IKEA olyan konténereket tesztel Németországban, amelyekben vörös salátát és bazsalikom fűszernövényt talaj nélküli technológiával termesztenek, a LED-lámpák pedig megnövelt fényt adnak a növények fejlődéséhez.

Az IKEA egy rendezvényen mutatta be a konténert a Düsseldorf melletti Kaarstban, Németország nyugati részén, de két svéd üzletben is termesztik majd a növényeket a következő hónaptól.

A feltételek tökéletesek a maximális ízhez és a mérethez, a termesztés pedig fenntartható, hiszen nincs szállítási idő és költség - mondta Catarina Englund, a legtöbb IKEA üzletet birtokló Ingka Group innovációs vezetője.

A körforgásosan gazdálkodó Bonbio cég által üzemeltetett konténerek négy polccal rendelkeznek, amelyek összesen 3600 növénynek adnak helyet.

Szerves hulladékból nyert tápanyagokkal táplálják a növényeket, ideértve az IKEA étterméből származó hulladékokat is, mely a körforgásos gazdálkodás része.

Vörös salátát termeszt áruházai melletti csúcstechnológiás konténerekben az IKEA Kaarstban, Németországban 2019. májustólForrás: REUTERS/Wolfgang Rattay

A hidroponikus gazdálkodás módszernél a növények nem kapnak talajt és növényvédő szereket, hanem 90 százalékkal kevesebb vízzel is beérve, tápoldatban lebegnek. Ezzel a hagyományos gazdálkodás területének felét használják csak fel, a LED-es fényforrásokat pedig megújuló energiával táplálják az IKEA szerint.

A világ egyik legnagyobb LED-lámpa értékesítője, az IKEA hobbi beltéri kertészek számára otthoni hidroponikus készleteket is értékesít.

Englund szerint körülbelül 15-20 kilogramm salátát lehet beszedni naponta konténerenként, és az a tény, hogy a salátát a helyszínen termesztik, azt jelenti, hogy pontosan az áruház igényeihez igazíthatják a termelést, csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást.

Forrás: Reuters.com