Amit a leggyorsabb kölcsönökről tudni kell

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Ha valami azonnal kell, annak általában ára van. Legyen szó azonnali zárcseréről, gyorsan leinthető taxiról, repülőjegyről a holnapi fapados járatra. Elérhető, megvehető, kényelmes, de a gyorsaságot meg kell fizetni. Nincs ez másként a pénzügyekkel sem.
Vágólapra másolva!

Számos oka lehet annak, ha azonnal szükségünk vagy valamekkora összegre. A megtakarításainkat nem tudjuk – vagy nem akarjuk – azonnal feltörni, ingatlanunkat nem tudtuk a tervezett időben eladni, a várt negyedéves jutalom átutalása csúszik. Nincs pénz, a kiadás, a költség azonban ott van, a kifizetéssel nem csúszhatunk. Mert az autót azonnal meg kell csináltatni, a számítógépet minél gyorsabban meg kell venni, az új fogkoronát amint lehet, fel kell rakatni, a tandíjat be kell fizetni.
Mi ilyenkor a teendő?

Kölcsön, de azonnal. De mit is jelent az azonnal?

Elvileg akár szó szerint is érthető, vagyis ma már vannak olyan speciális konstrukciók, amelyek keretében akár egy órán belül a számlánkon lehet a pénz. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez extra szolgáltatás, aminek díja van.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A leggyorsabban hozzáférhető kölcsönfajták a személyi kölcsönök és a gyorskölcsönök. A kétfajta hiteltípus között néhol már nem is nagyon lehet látni a különbséget, de azért alapvetően van eltérés. A személyi kölcsönök folyósítása általában hosszabb – bár vannak konstrukciók, amelyek néhány nap alatt ígérik a folyósítást –, a bírálat tovább tart, viszont a hitel díja alacsonyabb, a törlesztés rugalmas. Ráadásul akár több millió forintot is fel lehet venni több éves futamidővel.

A gyorskölcsönök ezzel szemben azonnali fogyasztási hitelek, vagyis a bírálat és ügyintézés a lehető legrövidebb időt veszi igénybe.

Nagy előnye tehát, hogy nincs semmi extra és időrabló adminisztráció,

sok esetben még munkáltatói igazolást sem kérnek, csak bankszámlakivonatot. Esetenként a kölcsön díja sem extrém magas.

Igaz ugyanakkor, hogy ez a fajta hitel csak kisebb összegekre vonatkozik. Jellemzően néhány százezer forint érhető el a gyorskölcsönökkel, vagyis a korona felrakását fizethetjük belőle, de a teljes fogászati beavatkozás árát valószínűleg nem fedezi. Mivel általában a hirtelen támadt pénzügyi lyukak betömésére lettek kitalálva, nem jellemző a több millió forintos hitelkeret.

A rovat tippje (x)

A minikölcsönt akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, és ehhez nem kell semmilyen erőfeszítést tennie. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – persze aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Munkáltatói igazolás helyett választhatjuk a bankszámlamegosztó funkciót, ami tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot. Legfeljebb 300 ezer forint igényelhető fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van.

Amiben a gyorskölcsönök leginkább különböznek a személyi kölcsönöktől, az az egyéb költségek köre. A személyi kölcsönöknél nincs ilyen, a gyorskölcsönöknek viszont a sajátja. Ezeket a díjakat ugyanakkor nem kötelező kifizetni. Például ha a folyósítás alapvetően hosszabb ideig tart, akkor előfordul, hogy az azonnali utalásnak külön díja van.

Az is jellemző a gyorskölcsönökre, hogy magasabb késedelmi díjat számolnak fel. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a kölcsönöknél nem szabad elcsúszni az utalással. Sem feledékenységből, sem más ok miatt, mert ez sokba is kerülhet.

Egyes konstrukciók lehetővé teszik a kölcsön meghosszabbítását is,

ám azt tudni kell, hogy ilyenkor az újonnan felszámolt kamat magasabb lesz. Mindezeket érdemes fontolóra venni, ha gyors anyagi segítségen gondolkodunk. Mielőtt kölcsönt igényelnénk, gondoljuk végig, eleget tudunk-e tenni a követelményeknek, és elég fegyelmezettek vagyunk-e tartani a határidőket.

A cikk megjelenését a minikölcsön.hu támogatta.