Tisztul a kép a hazai takarító cégek világában

Nyolc évig takarított egy nő, most elmondja, miket látott takarítónő porszívó porszívózás
A takarítónő elképzelte, ki élhet a lakásban
Vágólapra másolva!
Óvatos optimizmus látszik a magyarországi takarítással foglalkozó vállalkozások adatait elemezve, de jól kirajzolódnak a szektor gondjai is. Az Opten szerint még mindig sok a megszűnő cég a szektorban.
Vágólapra másolva!

A működő takarító cégek számának zsugorodása 2014 óta megállíthatatlannak tűnik. Tavaly 542 darabbal kevesebb ilyen profilú vállalkozás volt az országban, mint 2014-ben. Ugyanakkor a 2015-2016-os évek viszonyában megfigyelhető jelentős árbevétel csökkenést 2017-ben egy jelentős árbevétel növekedés követte. 2017-ben a szektor összárbevétele már meghaladta a 184 milliárd forintot.

Forrás: Opten

Még érdekesebb, hogy

a krónikus munkaerőhiányról többször beszámoló takarítócégek 2018-ban majd 2815 fővel tudták alkalmazotti létszámukat növelni, ezzel elérve, hogy több mint 45 ezren dolgozzanak a szakmában.

Az kérdéses, hogy ezt a növekedést a cégek nyereségességének növekedése, a munkaerőpiaci folyamatok változása, vagy a fekete foglalkoztatás visszaszorulása eredményezte-e.

Az alacsony profitabilitás és az éles árverseny miatt ugyanakkor továbbra is magas a cégfluktuációs index (CFI), ami 2018-ban már 16 százalék fölött járt.

Ez azt mutatja, hogy a működő vállalkozások számához mérten a megszűnő, vagy profilt váltó vállalkozások aránya az országos átlaghoz képest magasabb, és egy kis megtorpanást nem számítva évről-évre emelkedik.

Szintén kedvezőtlen tendenciát mutat a végrehajtás alá kerülő cégek arányának vizsgálata, ami szintén emelkedett az elmúlt években jól jelezve, hogy sok piaci szereplő fizetési nehézségekkel küzd.

2017-ben jelentősen emelkedett a hazai takarítócégek bevétele Forrás: Shutterstock

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke, ahogy minden évben, idén januárban is szakmai ajánlásában tett javaslatot a 2019-es nettó takarítási óradíjakra. Ez alapján a kormányzat által bevezetett minimálbér- és garantált bérminimum emelés hatásaira tekintettel

a MATISZ 2500 Ft/óra nettó takarítási díjat javasol alkalmazni.

Ezen javasolt díj az alábbi költségnemeket tartalmazza:

  • a bér- és bérjellegű költségek – a takarítóiparra jellemző BETANÍTOTT takarító alkalmazottként, heti 5 munkanapon, állandó 1 műszakban történő foglalkoztatásával felmerülő költségek,
  • alapbér összege egyenlő a 2019-es garantált bérminimum összegével,
  • éjszakai- és munkaszüneti napokra fizetendő pótlékok nélkül,
  • a január 1-től érvényes munkáltatói járulékok és járulékkedvezmény a szakképzetlen munkaerő alkalmazása miatt,
  • a január 1-től érvényes rehabilitációs hozzájárulás,
  • szakmai és piaci információkon alapuló tisztító- és kezelőszer, gép- és eszközamortizáció, illetve karbantartási költség, amely speciális elvárások (pl. egészségügy, kereskedelem, ipar) esetén jelentősen emelkedhet. (forrás)

Ha a szektor szereplői sikeresen tudják elfogadtatni a megrendelőikkel a megemelkedett szolgáltatásai díjakat és az elsősorban a közbeszerzési piacon kialakult árverseny mérséklődik, van esély, hogy a megkezdődött pozitív tendenciák tovább folytatódjanak. A magasabb szolgáltatási díjak elfogadtatása pedig lehetőséget teremthet a bérek emelésére, amely csillapítani tudja a jelenlegi munkaerőhiányból adódó gondokat – mondta Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere