Megdöbbentő adatokat közölt a Deutsche Bank a világ azon városairól, ahol a legmagasabbak a havi átlagfizetések. Az első öt városból négy az Egyesült Államokban van. Az élen lévő San Franciscóban bérrobbanás volt, cserébe az ingatlanok bérlési költsége is iszonyúan magas. A legjobb tízben három európai város van.

Tanulmányt tett közzé a Deutsche Bank arról, hogy a világ mely városaiban a legmagasabbak a havi átlagfizetések. Az elemzésben 56 várost vizsgáltak. Ebből az derül ki, hogy a legjobban San Franciscóban lehet keresni, itt óriásit nőttek a bérek 2018-hoz képest.

Az emelkedés tavalyhoz képest 31 százalékos volt átlagosan, amivel a kaliforniai város az első helyen végzett.

2019-ben az átlagos havi fizetés 6526 dollár.

Ez átszámolva 1 millió 892 ezer forintnak felel meg.

Ezzel az amerikai város messze kiemelkedik a listán. A fizetések azért ilyen magasak itt, mert több szilícium-völgyi vállalat székhelye is itt van bejelentve.

San Franciscóban keresnek a legjobbanForrás: Image Source/Jouko Van Der Kruijssen

Hogy országon belül mekkorák a különbségek, azt jól jelzi, hogy a szintén dobogón szereplő New Yorkhoz képest is 142 százalékkal magasabbak a San Franciscó-i átlagfizetések.

Jól szemlélteti, hogy mekkora volt a bérrobbanás San Franciscóban, hogy a keresetek öt év alatt 88 százalékkal nőttek. Ez a legmagasabb érték a vizsgált helyszínek közül.

A képet valamelyest árnyalja, hogy az ingatlanok bérlési költsége is nagyon magas, egy kétszobás lakás bérlésének havi költsége 3631 dollár átlagosan.(Ez az összeg a DB szerint a második legmagasabb a világon, csak Hongkongban drágább lakni, ott átlagosan 3685 dollár.)

A lista második helyén Zürich szerepel, ezzel az egyetlen nem amerikai város az első öt között.

Európában Zürichben a legmagasabbak a fizetésekForrás: Shutterstock/ canadastock

Érdekesség, hogy a svájci város azok ellenére szerepel ilyen jól, hogy az elmúlt öt évben az átlagkeresetek 18 százalékkal visszaestek – írja a CNBC.

A harmadik helyen New York végzett 4612 dollárral, aztán Boston és Chicago jön szintén 4000 dollár feletti bérekkel.

Az első tízben is nagyok a különbségekForrás: Origo, CNBC, Deutsche Bank

Az első tízbe még három európai és két ausztrál város is bekerült.

Érdekesség, hogy a legnagyobb esést a Deutsche Bank Buenos Airesben mérte, itt éves szinten 45 százalékkal szakadtak be a bérek. Így ott 527 dollár az átlagkereset.