Lőszermentesítés után több ezer hektár legelőt adnak bérbe a Hortobágyon

Hortobágy, szürkemarha
Hortobágy, 2019. május 9. Szürkemarha csordát hajtanak téli szálláshelyükről nyári legelőjükre a Hortobágyon 2019. május 8-án. A közel százötven egyedet számláló gulya csaknem tizenkilenc kilométernyi utat követően érte el a nyári legelőt, ahol október végéig maradnak. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - mondta Nagy István agrárminiszter.
Vágólapra másolva!

A lőszermentesített területeket a telekalakítást követően vonhatták művelésbe; a haszonbérbe adás folyamata pedig csak ezután indulhatott el. Az erről szóló pályázatot 2019. április 05-én hirdette meg a HNPI - ismertette.

Nagy István kiemelte, hogy

az új területekre rendkívül nagy volt az érdeklődés, egyes birtoktestekre több mint húszszoros volt a túljelentkezés.

Az Igazgatóság arra törekedett, hogy az ésszerűen megosztható telkeken minél több nyertest hirdethessen ki. Ezzel a gyakorlattal a HNPI azt kívánta elősegíteni, hogy minél több gazdálkodó kaphasson legelőterületet állatai számára tartósan, 10 éves időtartamra - tette hozzá a miniszter.

Szürkemarha csordát hajtanak téli szálláshelyükről nyári legelőjükre egy gémeskút mellett a Hortobágyon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető elmondta, hogy

a folyamat eredményeként 29 birtoktestre 54 nyertest hirdettek ki,


közülük sokan polgári jogi társasági formában pályáztak, így egyesítve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges erőforrásaikat.

A nemzeti park nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a szigorú jogszabályi keretek között zajló pályázati eljárás a lehető legrövidebb idő alatt lezáruljon, mivel a szankciómentes agrár-támogatásigénylési határidő június második hetében lejár, így valamennyi nyertes pályázó még időben tudja igényelni a földalapú támogatásokat - hangsúlyozta Nagy István.

Szürkemarha csordát hajtanak a Hortobágyon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető az MTI-nek beszélt arról is, hogy az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően a legelők kezdik elérni optimális természeti állapotukat. Így alkalmassá válnak arra, hogy a természetvédelmi szempontból legkedvezőbb legeltetéses művelés elindulhasson rajtuk.