Egyszerre két közösségi elektromos járműmegosztó is indult Pécsett

blinkee
Vágólapra másolva!
Az E.ON által támogatott elektromosrobogó-megosztó szolgáltatás, a 2018 nyarán Budapesten elindult Blinkee.city most megjelent Pécsett. Ugyanekkor indult el a PécsiKe is, amely egy közösségi kerékpármegosztó szolgáltatás. Utóbbinál is szerepet kap az elektromos rásegítés a város domborzati terepviszonyai miatt.
Vágólapra másolva!

A Blinkee.city egy lengyel hátterű vállalkozás, de itthon egy magyar cég, a Blinkee.city Kft. nyújtja, így az ügyfelek magyar nyelvű támogatást kapnak, ha problémájuk akad.

A 2018 nyarán Budapesten 50 robogóval indult Blinkee.city idén tavaszra már 150 járművesre bővítette flottáját.

A járművek 3,1 kW motorteljesítményükkel és 35 Ah teljesítményű akkumulátoraikkal akár bő 60 km megtételére is alkalmasak.

Bárki használhatja a 100 százalékban elektromos robogókat, aki 16 évesnél idősebb és 6 hónapnál régebbi, legalább AM kategóriás jogosítványa van. Bukósisak viselése az elektromos robogókon is kötelező, a bukósisakok a csomagtartóban vannak.

A szolgáltatásnak idén tavasszal már 17 ezer regisztrált felhasználója volt és az egy éves időszak alatt bővült a lefedettségi zóna is a fővárosban is.

Pécsett idén júniustól érhetőek el az elektromosrobogó-megosztó szolgáltatás járművei.

A zónák elsősorban Pécs központi részét fedik le, de csápjai kinyúlnak a Budai városrészbe és Tettyére is.

Az árak azonosak a fővárosival, vagyis percenként 49 forintba (diákoknak 44 forintba) kerül a használata, parkoláskor 8 forintot kell fizetni percenként. A bérlés díja egy naptári napon belül legfeljebb 6400 forint lehet, vagyis 145 perc (2 óra 25 perc) után már nem kell többet fizetni.

A Blinkee.city egyik járműve Forrás: G7.hu

A pécsiek egy másik hasonló közösségi járműmegosztó szolgáltatást is birtokba vehetnek júniustól. A több mint 150 millió forint fejlesztési forrásból megvalósuló projektet Pécs polgármestere, Páva Zsolt történelminek nevezte, mondván,

korábban nem volt példa ilyen közösségi közlekedési rendszerre Pécsett.

A pécsi önkormányzat által korábban is elkötelezetten fejlesztett és karbantartott városi kerékpárutak mentén elhelyezett hét töltő-dokkoló állomással a helyi kerékpáros közösségi rendszert kívánja fejleszteni.

A hetven jármű mindegyike elektromos rásegítéssel működik Pécs domborzati terepviszonyai miatt, amely 10-20 kilométer hegymenet leküzdését is könnyedén lehetővé teszi

a kerékpárokat gyártó Neuzer Kerékpár Kft. ügyvezetője, Neuzer András szerint.

A baranyai megyeszékhely keleti és nyugati részét összekötő 3,2 kilométernyi kerékpárút mentén az autós parkolóhelyeken találhatják meg a dokkolókat a felhasználók, mellyel a városvezetés nem titkolt szándéka, hogy minél kevesebb autó hajtson be a belvárosba.

A PécsiKe névre hallgató közösségi e-közbringa rendszer Pécs és a kerékpár (bike) szavakból kapta elnevezését, aminek érdekessége, hogy a „ke" toldalék mind a magyar, mind pedig az angol szóban benne van, továbbá becéző kiegészítőként még önállóan is értelmes.

A PécsiKe minden évben március 1-től november 30-ig üzemel majd. A bringák használati díja alkalmi felhasználók számára 350 forint, ez fél órára elegendő, a továbbiakban pedig pluszban félóránként 250-400 forintba kerül, az időtartamtól függően. Bérlet is váltható, havonta 1750, fél évre 6000, egész évre 7500 forint a bérlet ára, ezen felül a PécsiKe kártya egyszeri díja 600 forint, továbbá külön kell fizetni a kölcsönzésért a már említett, 250-400 forint közti félóránkénti díjat, de az első félóra a bérleteseknek ingyenes.

Ha valaki a pécsi városkártyával, a Tüke kártyával, illetve Irány Pécs! turisztikai kedvezménykártyával rendelkezik, vagy pécsi oktatási intézményhez tartozó diákbérlete van, az

kedvezményes bérletet is vásárolhat.

Az árakról a PécsiKe oldalán lehet tájékozódni.

A pécsi e-közbringa rendszer kialakításának első üteme a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert pályázati támogatásból valósult meg.