Három éven belül jöhet a 9 százalékos szja

2019.06.19. 09:00

Akár 2022-ben tovább csökkenthet Magyarországon a személyi jövedelemadó kulcsa – derül ki a Magyar Nemzet elemzéséből. Ez nemcsak az adófizetőknél hagyna több pénzt, de a gazdaságot is fehérítené. A 700 milliárd forintos intézkedés pozitív hatása lenne, hogy bővíthetné a fogyasztást is. Magyarország már a mostani, 15 százalékos személyi jövedelemadóval is kiváló helyen áll az európai adóversenyben, és kiemelkedik Európában az olyan elektronikai megoldásokkal, mint az ekáer vagy az online pénztárgép. 

Szakmai vélekedés szerint a mostani kormányzati időszak végére, vagyis 2022-re egy számjegyű lehet a személyi jövedelemadó – írja a Magyar Nemzet.

Ez azt jelentené, hogy az szja jelenleg 15 százalékos kulcsa 

9 százalékosra vagy még kisebbre változna. 

Ezt Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke mondta a lapnak. 
A lépésnek több előnye is lenne, és nem csak az adófizetők járnának jól. Magyarországon a feketekereskedelem letörése, a fiktív számlázás visszaszorítása létkérdés, a 2010 óta alakuló adórendszernek ugyanis az az alapelve, hogy a forgalmat megadóztatja, a jövedelmek közterhét viszont egyre csökkenti  – mondja a szakértő.

Emiatt Magyarországon mindössze kilencszázalékos a társasági adó, a személyi jövedelemadó is csupán 15 százalék.  Az ilyen adórendszer akkor érheti el célját, ha a forgalmi típusú adókat a hatóság a lehető legnagyobb arányban beszedi, ezért van égető szükség a hatékony elektronikus adóhatósági megoldásokra – mondta Ruszin Zsolt. A szakember

  • az online pénztárgépekre,
  • a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszerre, az ekáerre és
  • a tavaly éles üzemre állított online számlázásra

utalt.

Az osztrákoknál például nincs hasonló megoldás, a szlovákok most próbálkoznak egy ekáerhez hasonló rendszer kiépítésével, a franciák az online pénztárgépek telepítését kísérelték meg, eddig sikertelenül.

Az adócsökkentés bővíthetné a fogyasztástForrás: Shutterstock

 

9 százalék

Mindezek miatt hasznot hajtana, ha a kormány megvalósítaná az egy számjegyű személyi jövedelemadó tervét, vagyis az adó kulcsát a mostani 15 százalékról legalább kilenc százalékra mérsékelné. 
A lépés érdemben csökkenthetné a feketefoglalkoztatást, és visszaszoríthatná azt a gyakorlatot, hogy a munkavállalók fizetésük egy részét zsebbe kapják. Ruszin Zsolt szerint az szja ilyen csökkentésére a mostani kormányzati periódus végére, 

2022 táján sort is lehetne keríteni. 

Azért ekkor, mert jelenleg is fut egy többéves adócsökkentési program: a kormány 2017-ben látott hozzá az úgynevezett szociális hozzájárulási adó (szocho) mérsékléséhez – a vállalkozások által fizetendő elvonás korábban 27 százalékos volt, július elejétől 17,5 százalék lesz.

A BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója, Hegedüs Sándor kissé árnyaltabban látja a képet. Szerinte a szociális hozzájárulási adó csökkentését mindenáron folytatnia kell a kormánynak, a legnagyobb gazdasági eredmény, a foglalkoztatás célzott támogatása ugyanis ettől az intézkedéstől remélhető.

Az igazgató kiemelte, hogy Magyarország már a mostani, 15 százalékos személyi jövedelemadóval is kiváló helyen áll az európai adóversenyben.

Tovább csökkenhet a személyi jövedelemadóFotó: Szabó Gábor - Origo

Azonban a jelenleg 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsának kilenc százalékra változtatása ugyanis szintén igen jelentős összeget, nagyjából hétszázmilliárd forintot tenne ki. 

Az sem mellékes, hogy ha kevesebb az szja, akkor a különféle kedvezményeket is kisebb összegből lehet érvényesíteni.

Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének vezetője a szocho-csökkentés helyett inkább a személyi jövedelemadó enyhítését támogatja. 
Az szja lefaragásával csökkenne a feketegazdaság, miközben minden legálisan dolgozó adófizető pénzhez juthatna, az adócsökkentésből mindenki automatikusan részesülhetne. A lépés szerinte a fogyasztásra is kedvező hatással lenne, az adócsökkentés bizonyos része pedig így az áfa és a jövedéki adó révén vissza is kerülne az államkasszába. Herich György azzal zárta szavait, hogy az szja csökkentéséhez megteremthető az anyagi fedezet.

A változtatás a gazdaság számára előnyöket hozna, de a lépés semmiképpen sem kockáztathatja a költségvetési egyensúly elérését.