Betiltják az egyszer használatos pelenkákat a földi paradicsomban

Kaland, egzotikum, romantika: 4 bámulatos szigetország felfedező kedvű utazóknak, utazás, Vanuatu
Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán melanéziai szigetvilágában fekvő, alig 250 ezres lakosú Vanuatu, az egyik utolsó földi paradicsomként emlegetett szigetcsoport állama, betiltja az eldobható pelenkák használatát. Az ok, hogy azok a műanyagoknak olyan fajtáit tartalmazzák, melyek lebomlási ideje több száz év, addig pedig súlyosan terhelik környezetüket.
Vágólapra másolva!

Vanuatu, bár globális viszonylatban gazdasági-politikai jelentősége kicsi, egy dologban bizonyosan élen jár a világ országai között. Ez pedig a hatékony, nem egyszer szigorú intézkedések meghozatala és betartása a környezet és a klíma védelme érdekében - derül ki a The Guardian cikkéből.

Vanuatu idilli szépségű szigeteit komolyan fenyegeti a környezetszennyezés Forrás: Thinkstock

Persze ehhez hozzá tartozik, hogy a parányi, nem túlságosan fejlett, a tehetős turisták részéről viszont nagyon kedvelt ország már most is sokat szenved a környezet károsításától. A néhány tucat szigetből álló korallcsoportot szokás a bolygó egyik utolsó, idillikus szépségű helyeként emlegetni, de a valóság az, hogy

partvidékének víze helyeként erősen szennyezett, és a kílmaváltozás miatt elsőként kell szembenéznie a vízszint emelkedés jelentette kihívással is.

"Vanuatunak meg kell őriznie jövőjét" - nyilatkozta Mike Masauvakalo külügyminiszter a bejelentés kapcsán, arra utalva, hogy a szennyező műanyag a vizekbe kerülve végül így vagy úgy, de bejut az élelmiszer-ellátási láncba, és így a lakosság étkezőasztalaira is.

Ezért - fogalmazott a szigorú intézkedések kapcsán egy, az ország szeméthelyzetét értékelő nonprofit szervezet munkatársa -

A Commonwealth jelentéséből ugyanis kitűnik, hogy a szerves hulladék és az eldobható pelenkák a szigetország termelte hulladék háromnegyedét adják súlyban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Londonban tett bejelentésből az is nyilvánvaló, hogy a kormányt az sem tántorítja el a döntéstől, hogy annak már korábbi híre is felbuzdulást keltett az ország több ezer csecsemőjét gondozó szülőpároknál, mivel a családok jelentős része évtizedek óta eldobható pelenkákat használ a szigeten.

A tiltás december 1-én lép hatályba, majd egy év után kiértékelik a tapasztalatokat. Hacsak más ország be nem előzi a melanéz államot, úgy

Vanuatu lesz a világ első állama, ahol betiltják az eldobható pelenkákat.

A pelenkatilalom része a kormányzat műanyagellenes törekvéseinek. Az ország nemrégiben szanálta az egyszer használatos műanyagokat. Akkor egy hónappal a rendelkezés hatályba lépése után, egy felmérés kimutatta, hogy a háztartási szemét 12 százaléka volt műanyag, és ezen belül csak 2 százalékot tettek ki a tiltólistás műanyag termékek. 2010 és 2014-ben az arány még 15-18 százalék volt. Idén márciusban ezért a tiltást több más termékre, főként egyszer használatos konyhai eszközökre, ételhordókra, evőeszközökre, illetve műanyag virágokra is kiterjesztették.