Elbukhatjuk az ingatlanvásárláskor kifizetett foglalót egyetlen hiba miatt

2019.08.06. 08:31

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen meggondolatlanul vásárolnak ingatlant, vagyis nem ellenőrzik le a tényleges tulajdonost és az ingatlant érintő terheket az ingatlan megszerzése előtt. Ezzel pedig akár el is bukhatják a kifizetett foglalót, és vele az ingatlant.

„Azt tapasztalom" - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádió Paragrafus című műsorában -, „hogy amióta használt lakásra is fel lehet venni csokot, az ingatlanközvetítők folyamatosan az ingatlant megtekintő vevőnek azt magyarázzák, hogy még hányan akarják megvenni ezt az ingatlant és az lesz a nyerő, aki előbb adja oda a foglalót."

Arról azonban már hallgatnak az ingatlanközvetítők, hogy

a nyomásgyakorlással az a céljuk, hogy a vevő biztosan megvásárolja a kinézett és általuk forgalmazott ingatlant, és így ők is megkapják a jutalékukat, méghozzá minél előbb.

Tóth Ádám arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy minden ingatlannak van egy önálló helyrajzi száma és ezen helyrajzi szám alapján a földhivatalban nyilvántartják az ingatlan legfontosabb adatait. Így azt, hogy mi az ingatlannak a minősítése, kik a tulajdonosai, illetve a rá vonatkozó terheket. Ezek a terhek sokfélék lehetnek, lehet jelzálogjog, de lehet haszonélvezet, használati jog, szolgalmak, és így tovább. Addig, amíg nem láttam egy ingatlannak a tulajdoni lapját, egyszerűen felelőtlenség egy fillért is kifizetni erre az ingatlanra - mondta a kamara elnöke. Ugyanis a foglalóról szóló megállapodáshoz elegendő egy szimpla magánokirat, amelyben az eladó elismeri, hogy átvette a foglaló összegét, a vevő pedig kijelenti, hogy átadta a foglaló összegét az adott helyrajzi számú ingatlanra. „Ekkor még nem láttuk azt, hogy van-e rajta esetleg haszonélvezeti jog, van-e rajta valamilyen teher, egy végrehajtási jog, van-e valami, ami akadályozza a mi tulajdonszerzésünket. És lehet, hogy sokkal nehezebb lesz megszerezni azt az ingatlant, vagy talán nem is tudjuk megszerezni azt az ingatlant, mert esetleg az eladó nem is tulajdonos" - mondta Tóth Ádám, majd hozzátette: Ne bízzunk az ingatlanközvetítőkben, ők azért nem mindig nézik meg, sőt mondhatnám úgy is, hogy többnyire nem nézik meg, hogy ki a tulajdoni lap szerinti tulajdonosa az általuk közvetített ingatlannak.

Ne bízzunk vakon az ingatlanközvetítőben, hanem a foglaló átadása előtt mindenképpen mi magunk kérjük ki a földhivataltól a tulajdoni lapot és ellenőrizzük az ingatlan per- és tehermentességét!Forrás: --

 A vevőjelöltnek ilyenkor nincs lehetősége visszakérni a foglalót, ami tipikusan a vételár 10 százaléka, így milliós nagyságrendű összegről beszélünk. Ugyanis ilyenkor a vevő tulajdonképpen eláll a szerződéstől, és az, hogy nem volt kellően gondos, amikor kifizette a foglalót, az ő érdekkörében bekövetkezett hiba.

Van azonban egy kivétel. Ha az eladó, aki átveszi a foglaló összegét, leírja azt, hogy ez egy per-, teher- és igénymentes ingatlan, amiben neki kizárólagos rendelkezési joga van, és később bebizonyosodik, hogy olyan állításokat tett, amiket a valóság cáfol, akkor a foglaló összege visszajár. Hiszen a vevőjelölt azzal a feltételezéssel adta át a foglalót, hogy nincsenek rajta széljegyek és nincs harmadik személynek semmilyen joga az ingatlannal kapcsolatban.

A MOKK elnök szavaira reagált az ingatlan.com vezető elemzője az Orgóhoz eljuttatott észrevételével. Balogh László szerint az ingatlanügyletek során valóban érdemes körültekintően eljárni, és nem szabad vakon megbízni az adásvételben közreműködő szolgáltatókban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ingatlanközvetítők munkájának a színvonalában óriási különbségek vannak. Ha egy adásvétel során ingatlanközvetítőhöz fordulunk, akkor lehetőleg nagy hozzáértéssel, tapasztalattal és helyismerettel rendelkező szakembert válasszunk, mert ilyenből is van bőven a közvetítői piacon. 

Forrás: Inforadio.hu