Robotjárőrök álltak szolgálatba Kínában

JAPAN-ROBOT-EAR-3 PROFESSOR Horizontal UNIVERSITY ROBOT
Kyoto University professor Hiroshi Okuno operates his humanoid robot with silicone made ears "SIG-II" which enables to differentiate three mixture of human voices when three persons speak at the same time and also gives attention to the direction of human voice with robot's two CCD eyes at his laboratory in Kyoto University, late 30 June 2003. Professor Okuno researches a real-time auditory and visual tracking system of multiple objects for humanoid robot under real-world environments. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO (Photo by YOSHIKAZU TSUNO / AFP)
Vágólapra másolva!
Kína első robotjárőrei álltak szolgálatba a héten az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban.
Vágólapra másolva!

A hantani közbiztonsági hivatal ünnepség keretében mutatta be a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásánál a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – írta a Global Times, angol nyelvű kínai hírportál.

Illusztráció Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A helyi közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat.

A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel.

A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek.

A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.

Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket.