A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményéről szólt a hét

Németország, német gazdaság lassulása
Győr, 2017. május 23. Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A héten nyilvánosságra hozott, legfrissebb hazai makrogazdasági adatok alapján, kiemelkedően jól teljesített az ország az év első felében. A magyar GDP szárnyaló emelkedéséhez több ágazat teljesítménye is hozzájárult. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét a németországi helyzetre: Európa meghatározó gazdaságában a lassulás, illetve a recesszió jelei mutatkoznak. Az elmúlt napokban érkeztek hírek a Budapest és környéki HÉV-hálózatok integrálásáról, és arról is, hogy a Boeing újabb nehézséggel küzdve, kénytelen halasztani legújabb repülőgépeinek bevezetését. Heti gazdasági összefoglalónk.
Vágólapra másolva!

Továbbra is elképesztő ütemben nő a magyar GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan, valamint naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az előző negyedévhez hasonlóan, a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Kiemelkedő a magyar GDP növekedési üteme

A nyers adatok szerint az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a GDP, így az év első hat hónapját tekintve a nyers adatok szerint 5,1 százalékkal bővült a gazdaság az előző év azonos időszakához képest.

Varga Mihály pénzügyminiszter az adatok kapcsán úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság az év második felében is jól fog teljesíteni, a lendület kitart 2019-ben. Óvatos becslés szerint 4 százalék helyett 4,3-4,4 százalékos lehet a növekedés idén - prognosztizálja a pénzügyminiszter. Kiemelte továbbá, hogy a magyar gazdaság nem veszített a lendületéből, a növekedés a tárca várakozásait is meghaladta. Az előzetes adatok szerint ez a legmagasabb növekedési ütem az egész Európai Unióban.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Vége a német gazdaság aranykorának

Ennél kedvezőtlenebb hírek érkeztek Németországból. A német statisztikai hivatal, a Destatis közlése alapján a német GDP a második negyedévben 0,1 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest. A GDP szerkezeti bontása egyelőre még nem ismert, de feltehetőleg az ipari termelés és az építőipar visszaesése áll a legnagyobb európai gazdaság csökkenő teljesítménye mögött. A hagyományosan exportvezérelt német gazdaság pedig fokozottan érzékeny a külpiaci változásokra.
A mostani GDP-adat minden valószínűség szerint a német gazdaság elmúlt évtizedet jellemző aranykorának végét jelöli - állítják elemzők.

Viharos volt a hét Argentínában

Az argentin peso 15 százalékot gyengült a dollár ellenében hétfőn, de a nap folyamán 30 százalék körüli zuhanással rekordmélypontot is sikerült megütnie a fizetőeszköznek. Ezzel együtt a Merval argentin részvényindex 30 százalékot szakadt a hét első kereskedési napján. Mindez azt követően jött össze, hogy vasárnap elnöki előválasztást tartottak a dél-amerikai országban, ahol a jelenlegi államfő, Mauricio Macri elvesztette a szavazást.

Újságos argentin pesókat számol Forrás: AFP/Leo La Valle

A részvénypiaci zuhanás az ország legnagyobb vállalatait is elérte. A Loma Negra cementgyártó például 55 százalékot, míg a pénzügyi szolgáltatásokban utazó Galicia Financial 46 százalékot veszített értékéből. Összességében is elmondható azonban, hogy a tőzsdén jegyzett cégek értékük majdnem felét bukták el hétfőn. Noha Argentína az elmúlt években az egyik tankönyvi példája volt a gazdasági problémáknak, egy ilyen mértékű piaci összeomlás még az elemzőket is meglepte.

Erősödött a vidéki ingatlanpiac, sokan érdeklődnek a falusi csok iránt

A fővárosban 2017-ben – a 2016-os évhez képest – 3,3 százalékkal csökkent az adásvételek száma, ezzel szemben 2018-ban az előző évivel egyező adásvétel történt Budapesten - derül ki egy héten közzétett friss elemzésből. Ebből az is látható, hogy az országos trend eltér a fővárositól. Tavaly 10 ezerrel több, összesen 164 ezer adásvétel történt, ami 6,5 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A megyeszékhelyeken majdnem 34 ezer adásvételt regisztráltak, ami 3 százalékkal több, mint 2017-ben. A vidéki megyei jogú városok esetében a munkaerőhelyzettel szoros összefüggésben megingathatatlan az öt nagyváros, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr vezető szerepe.

Nagypáli, Zala-megyében Forrás: MTI/Varga György

Ezres nagyságrendű megkeresés érkezett az elmúlt hetekben a falusi csokkal kapcsolatban - ez is kiderült a héten egy államtitkári parlamenti válaszból. Az ingatlanszakmai elemzésekből az is látható: elsősorban a Balaton-parti és jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek eddig a legkeresettebbek a falusi csok települései közül. Bár a települések áraiban óriási a szórás, az átlagárak éves összevetésben két számjegyű emelkedést mutatnak. Fontos adalék ugyanakkor, hogy a kormány döntése értelmében a csok eredeti összegének fele fordítható vásárlásra a falusi csok esetében, éppen a nagyarányú árfelhajtás elkerülése érdekében. A kormány úgy véli, a falusi csok ingatlanpiaci hatásai később lesznek értékelhetők.

Már készül az átfogó terv a HÉV-hálózat fejlesztésére

Elindult a H5-ös szentendrei, a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli HÉV-ek korszerűsítésének, összekötésének tervezési előkészítése, melyről most jelent meg a támogatási döntés. A pályázat eredményeképpen elkészül az érintett HÉV-vonalak összekötésének, rekonstrukciójának terve a következő években. A projektek átfogó célja átszállásmentes, vagy kevesebb átszállással járó közösségi közlekedési kapcsolatok biztosítása, új HÉV-járművek közlekedéséhez szükséges infrastruktúra tervezése és magasabb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés megteremtése.

Nem szűnnek az adathalász támadások

A Kaspersky kutatói szerint növekszik a spam, illetve adathalász e-maileket küldő módszerek száma. Az internet rosszindulatú felhasználói egyre többször regisztrációra, feliratkozásra és értékelésre szolgáló honlapfelületeket használnak fel arra világszerte, hogy kéretlen tartalmat, valamint adathalász linkeket helyezzenek el jó hírnevű, megbízható vállalatok megerősítő e-mailjeibe. A rosszindulatú csalók folyamatosan új, a tartalomszűrőket kikerülő módszereket keresnek spamek és adathalász e-mailek terjesztésére. Arra törekszenek, hogy a levelek szabályosan működő, kiváló megítélésű forrásból származzanak, és így a felhasználók ne tekintsék azt kéretlen levélnek. Módszereik egyre kifinomultabbak, és a vállalatok éppúgy nincsenek biztonságban azoktól, mint a magánszemélyek. Ebben a cikkben segítség található ahhoz, hogyan kerülhető el, hogy valaki adathalászók áldozatává váljon.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nincs szálláshely, melyet ne lehetne kiadni Budapesten

A KSH frissen publikált, január-június havi statisztikái alapján megrajzolható Budapest kereskedelmi szálláshelyeinek első féléves teljesítménye. Miközben az összes vendégforgalom érdemben nem nőtt, a szállodák bevételei továbbra is minden korábbi eredményt túlszárnyalnak. Az ázsiai vendégek egyre több időt töltenek Budapesten. A januártól júniusig terjedő időszakban a teljes bruttó szállásdíj árbevétele összességében elérte a 73,5 milliárd forintot. Ez 10,2 százalékos növekedésnek felel meg, ami összességében hasonlít 2018. első félévi dinamikájához.

Csúsznak a Boeing legújabb fejlesztésű gépei

Most már biztos, hogy a Boeingnek halasztania kell új, különösen nagy hatótávolságú repülőgépeinek átadását az észlelt, elsősorban a motort érintő problémák miatt. Ez egy újabb komoly csapást jelenthet a cégnek, amely már a presztízsveszteségen túl, eddig is sokat bukott a közelmúlt két légikatasztrófája miatt a MAX-gépek földön tartásán. Ez utóbbi hatással lehet a légitársaságok versenyére is a különlegesen hosszú utak, mint például a Sydney-London távolság megállás nélküli repülésére is. A Boeing nehézségeiből az európai gyártó, az Airbus profitálhat, saját, hosszútávú repülésekhez ajánlott géptípusaival.

A gyártó General Electric problémákkal küzd a Boeing 777X gépekbe szánt motorokkal Forrás: Boeing

Új munkaszerződéssel válaszol a Tesco a munkaerőhiányra

A kereskedelemben továbbra sem enyhülő munkaerőhiány hatékonyabb kezelésére munkaszerződéseket módosítanak a Tesco áruházláncnál. Az alkalmazottaknak felajánlják az új típusú megállapodást, amely az idei második, szeptembertől esedékes fizetésemelés mértékét is rögzíti, míg az új jelentkezőket már csak az összevont feladatkört jelentő „áruházi munkatárs" pozícióba veszik fel. A diszkontoknál jellemző foglalkoztatási modell bevezetése a fogyasztói szokások tartós átalakulását igazolja.

Ellenállóbb magyar zöldségeket fejlesztenek

Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapjából a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma. A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak. A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Nagyot esett az üzemanyagok ára

A héten két alkalommal is jelentősen csökkent a benzin, illetve egy alkalommal a gázolaj ára. A Mol szerdán a 95-ös benzin literenkénti átlagárát bruttó 9 forinttal, a gázolajét 7 forinttal mérsékelte. Pénteken bruttó 3 forinttal csökkent a benzin literenkénti ára, a gázolajé nem változott. A benzin átlagára így 376 forintra mérséklődött, a gázolajé 390 forint maradt.