A CNBC annak járt utána, hogy ha 2010-ben a Tesla tőzsdei kereskedésének kezdetekor ezer dollárért (294 ezer forint) vásároltak részvényeket az akkori 17 dolláros (5 ezer forint) áron, akkor az ma mekkora összeget is jelentene.

A Tesla jelenlegi piaci értéke ezer százalékkal több, mint amikor 2010-ben debütált az amerikai tőzsdén.

Egy kilenc évvel ezelőtti ezer dolláros befektetés ma 11 ezer dollárt (3,2 millió forint) érne.

Összehasonlításképpen az S&P 500 – amit sokan az amerikai tőzsde egyik legjobb cégreprezentációjának tartanak – cégeknél történt ezer dolláros befektetés ugyanebben az időszakban "csak" 220 százalékos hozamot eredményezett volna.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Egy Tesla részvény jelenleg 230 dolláron (67 ezer forint) áll a tőzsdén.

Noha a közel tízszeres értéknövelés lenyűgöző, ugyanakkor a cég részvényeinek ára csökkent az elmúlt években.

2018 augusztusában például egy kezdeti ezer dolláros befektetés 22.300 dollárt (6,5 millió forint) ért, ami 21 szeres növekedés.

Ebben az időben tette közzé Twitter bejegyzését az alapító Elon Musk, miszerint a cég magántulajdonba kerülne, amit később egy levél követett, melyben Musk azt taglalta, hogy a lehető legjobb eredményt próbálja elérni vállalatával úgy, hogy a lehető legtöbb zavaró tényezőt kizárja.

Elon MuskForrás: AFP/David Mcnew

A bejegyzés nagy port kavart, a hatóságok felülvizsgálatot kezdeményeztek, aminek eredményeképpen a cég 20 millió dolláros pénzbírságot fizetett, valamint Musknak le kellett mondania az igazgatóságban betöltött elnöki posztjáról.

Ugyanakkor Musk másik vállalata, a SpaceX egyes becslések szerint 33,3 milliárdot ér, ami azt jelenti, hogy csak idén körülbelül 1 milliárd dollárt gyűjtött új finanszírozások révén, és augusztusban sikeresen elindították a cég Falcon 9 típusú űrrakétáját.

A Tesla piaci kapitalizációja körülbelül 40 milliárd dollár. A cég legutóbbi negyedéves jelentésében rekordszintű bevételről számoltak be az elektromos autók eladásánál: mintegy 92 ezer kocsit szállítottak ki az ügyfeleiknek.